onsdag 22 augusti 2012

En lugnande slant

Tant Märta sa alltid till oss att:

Pengar gör ingen lycklig, men de är bra för nerverna.

Det håller nog alla med om. Speciellt alla som hotas av att deras bostäder ska renoveras eller rivas. Många, många kommer att tvingas bo trångt och på en helt annan plats än den de valt. Frågan är om politikerna gör något för att förhindra att det är människorna som förlorar sin nuvarande bostad som får betala allt.

Inför flytten av Kiruna kommmer Tekniska högskolan i Stockholm att undersöka vad som kan göras för att  vanliga husägare och hyresgäster ska kunna bo på samma yta och lika bra som förr. Vad krävs av de aktörer som har pengar? Vad kan staten och LKAB göra?

Det är komplicerat. Se bara hur ROT-avdraget har gjort renoveringar mycket dyrare. De får nog räkna ordentligt de där bostadsforskarna för att hitta ett läge där statens stöd ger lägre kostnader för husägare och hyresgäster.

Alla kan inte ha pengar som räcker till hyreshöjningar på 30-40 procent, eller bostadspriser som är 50 procent högre än marknadsvärdet på de rivna husen. Så Tant Märtas råd om pengar som lugnande medicin gäller nog mest som tröst.

Inga kommentarer: