lördag 27 november 2010

Claque

eller Anna Lisa Wärnlöf. Kommer ni ihåg henne? Det är hon som har skapat en helt egen värld för att beskriva tilliten i vårt land.

  • Pellas bok 1958
  • Pellas andra bok 1959
  • Pella i praktiken 1960
  • Pojken en trappa upp 1961
  • Fredrikes barn 1962
  • Boken om Agnes 1963
  • Ingkvist 1964
  • Lennerboms 1965
Minns du någon av dessa böcker skapade av en kvinna som aldrig steg fram. Kanske böckerna men inte Anna Lisa Wärnlöf. Nej, hon fanns i sin stuga där hon skrev kåserier i Svenska Dagbladet från 1945.
Claque, kallade hon sig.  
En örfil.

Ja, hon var en örfil för dem som inte ville se att alla har samma rätt att existera. Hon har skrivit den absolut bästa skönlitterära berättelsen om hur det är att vara flicka med asbergers syndrom. Den heter "Boken om Agnes".
Jag citerar ur minnet:
Den andra dagen på vårterminen var den mörkaste i mitt liv ditills...Agnes stod mitt bland hela"surven" och delade ut inbjudningskort....
Jag fick inget.
Jag var Agneslös.
Nästa dag som var en lördag satt jag och sörjde. Då ringde telefonen. Det var Agnes mamma som undrade var jag var. De väntade på mig för att kunna plundra julgranen.
Men Agnes tog luren och väste KOM INTE.
När mamman fick tag på luren igen ursäktade jag mig med att jag var förkyld.
Agnes hon ringde nästan genast.
Grottan, kom till grottan, om tio minuter.
Agnes satt och väntade i parken. Jag frågade om de andra hade gått.
Gått? svarade Agnes. De stannar nog till måndag eller tisdag.
Varför ville du att jag inte skulle komma? frågade jag.
För att jag inte ville det, svarade Agnes.
Jag kan väl inte ha hela surven där - och så dig också! Jag skulle spricka.
Nä, sa jag, glad. Det gjorde inget!
Hon rotade i sin ficka, i gatlyktans sken, fick fram något och stack det i min hand...det var inbjudningskortet.
Det var hundörat och alldeles ljumt.

Alla Claques böcker gavs ut av PELARBÖCKER. De är några av de vackraste böcker som blivit utgivna. Helga Henschen illustrerade. Här kan du läsa om deras antikvariska värde.

15 kommentarer:

Ingrid sa...

Jodå, jag minns Pella och jag minns Claque- och med stor glädje. Pellas första bok var en av mina favoriter- (undrar just var den tog vägen- den hade ett grönt och fint omslag, minns jag). Om det är någon bok jag skulle vilja läsa om så är det den!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag läste om dem som biblioteket gallrade ut för tio år sedan. De är lika bra nu som då.
Sen gav jag bort allihop. Det har jag ångrat. Inte minst för att det är så vackra böcker.

Lilla Professorskan sa...

Tack för tipset!

Granne med potatisodlaren sa...

Håll till godo. Hoppas att du hittar ett exemplar.

Jane Morén sa...

Jag har aldrig läst Pella, men jag vet att hon finns. Kanske dags att göra hennes bekantskap?

Granne med potatisodlaren sa...

Pella är en föräldralös tös som lever i sin farmor och farfars hus. Alla böcker som handlar om henne är helt osentimentala och fyllda med försvar för dem som inte är som alla andra. Prova. Du kanske gillar dem.

Cilla sa...

Pella, Agnes, Ingkvist och Fredrike och alla de andra - alla fina bekantskaper, som jag mer än gärna återupptar kontakten med med jämna mellanrum!

Granne med potatisodlaren sa...

Hej Cilla. Välkommen till Grannen. Vad kul att du också tycker om Claque. Jag såg på din Blogg att du läste om Ingkvist och blev ganska så avundsjuk. Ibland behövs det där tillståndet av tillit som alla Claques böcker förmedlar.

Cilla sa...

Ja, hennes personer har verkligen förmågan att med värme spegla allas våra egenheter, och får en att inse att man faktiskt är OK!

Anonym sa...

Alltid, sedan min första bekantskap med Pella & Co, för sådär 50 år sedan söker jag ivrigt efter BÖCKERNA. Med tur och envishet har jag lyckats komplettera Claque-biblioteket och har t o m kunnat ge bort dubletter till vänner. Den enda bok jag inte hittat är "Boken om Agnes". Sorg. Men ngn gång skall den väl dyka upp...Vilka dyrbarheter dessa bokpärlor är och oj, vad jag citerat ur dem genom årens lopp. Dock aldrig träffat ngn anan, som känner till dem. Elisabet

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, nu har du sett att det finns fler som gillar Claque, Elisabet. Och hennes fina berättelser.

Vi får kanske bilda Anna-Lisa Wärnlöf ällskap, så som alla herrar bildar litterära sällskap till minne av sina favoriter.

SuperB sa...

Hej!
Jag har, idag närmre bestämt (!), startat en Pella-Claque blogg. För det fanns ju ingen :) Ett sammetsdraperat cyberspacerum där vi får tycka till, lägga ut citat, bitar ur, analysera så där lite lagom eller vad nu vi Claque-"fans" önskar.
Till Anonym - i Göteborg har jag hittat flera böcker om Anges. Det är i stort den enda som jag finner hos antikvariaten.i I Haga, på Haga Nygatan finns den bästa. Gå in där nästa gång du är i staden.
Bästa hälsningar
Sara Bruzelius

Granne med potatisodlaren sa...

Sara, vad kul och spännande med en Claque-blogg. Den ser jag fram emot. Vad heter den?

SuperB sa...

här kommer länken:
http://claquespella.blogspot.com/

välkomna in :)

Anna sa...

Hej!
Vad kul att det är fler som gillar Pella! Jag är uppvuxen med böckerna och läser om dem och de andra av Claque ofta. Jag känner fler som gillar Claque och jag tänkte starta en facebook-grupp för intresserade. Kom gärna med. Jag döper den till Pella, Fredrike och de andra
Med vänlig hälsning
Anna Molldius