onsdag 24 november 2010

Celina har frost

i morrhåren. Jag sitter framför kaminen och tänker. Tänker på vad Naomi Klein skrev redan för tre år sedan. Hon berättade då om den kris som vi ser utveckla sig över hela EU. Hennes bok Chockdoktrinen  är ett facit på vad som nu sker. Hur alla skyller på medborgarna i Grekland, Irland och på Island, när det är spekulationer och korruption som har slitit sönder ländernas ekonomi.

Hon förutser hur alla länder kommer att förlora sina välfärdssystem och att alla vanliga löntagare kommer att få lägre löner och samtidigt få betala för skola, sjukvård och äldreomsorg. Hur våra pensioner kommer att urholkas.

Jag hoppas verkligen att hennes förutsägelser inte slår in. Men jag kan inte låta bli att tro på dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Hon förutser hur alla länder kommer att förlora sina välfärdssystem och att alla vanliga löntagare kommer att få lägre löner och samtidigt få betala för skola, sjukvård och äldreomsorg. Hur våra pensioner kommer att urholkas."...

Detta är någonting att verkligen värna och arbeta för, inte bara ta för givet att det finns. För det finns verkligen inte överallt, och Sverige kan mycket lätt tillhöra den sidan "inte överallt" inom en inte allt för avlägsen framtid. Inte totalt och platt fall, och inte allt på en gång, men visst finns anledning att prata om detta, att se över vår verklighet som omfattar allt från synsätt till hur vår demokrati egentligen mår.