onsdag 24 november 2010

Oj! Vilka slutsatser hon drar.

Hanne Kjöller, DN, lyssnar än en gång på de som berättar sagor och rykten. Fores, en centerpartistisk tankesmedja, har gjort en illa genomförd undersökning om hur arbetslösa gör för att få jobb. De har inte fått svar från mer än en liten andel av de utfrågade. Undersökningen är helt värdelös för de som vill veta något om hur arbetslösa gör, men den kan säga något om hur just den som svarat gör.

Hanne Kjöller drar slutsatsen att de som söker jobb som undersköterskor och inom hemtjänsten inte söker sig från kommuner med stor arbetslöshet till storstäderna. För hon vet att lönerna inom dessa yrken är lika låga oavsett var man bor. Och därför stannar arbetslösa undersköterskor kvar i Norrland och lever på a-kassan istället för att arbeta i Stockholm.

Jag undrar var alla arbetslösa undersköterskor finns? De som skulle kunna flytta. Här finns de inte.

3 kommentarer:

Jane Morén sa...

Läste och blev så arg. Vem tror hon att hon är? Hon är precis den där hemska tanten/gubben i tvättstugan som alltid vet bäst hur andra borde leva och bäst är hon själv såklart. Men en annan sak när det gäller det hon kallar "leva på andras arbete". Det heter arbetslöshetsförsäkring, det som de arbetande människorna betalar in till varje månad på sin lön utifall de en gång skulle bli arbetslösa. Om vi dessutom skulle gå igenom vad varje krona på skatten vi betalar går till för slags kostnader skulle vi upptäcka att en massa människor tvingas försörja massa onödiga projekt som kostar en massa pengar. Och att många högre uppsatta skor sig på skattebetalarnas bekostnad med mera med mera tills vi ser en mer nyanserad bild. Men som sagt, det är lätt att sparka på dem som redan ligger.

Granne med potatisodlaren sa...

Jane! Jag har en vän som brukar kalla HK "hon som alltid känner någon, som minsann har hört att..."
Jag vet också en annan sak. Att Fores inte gärna betalar lön utan anställer välutbildade akademiker som praktikanter.
I morse när jag läste artikeln hörde jag den nya arbetsmarknadsministern säga att det ska bli ännu billigare att anställa unga. Hur billigt då? Idag får de flesta unga ingen lön förrän efter flera månader på arbetsplatsen. Och det är vi föräldrar som subventionerar dessa företag som kan låta de unga gå utan lön vecka efter vecka på grund av denna regerings regler.

Jane Morén sa...

Precis Eva. Hur billiga ska våra barn vara som arbetskraft åt alla dessa arbetsgivare?