lördag 21 april 2012

Felräkning

Ibland kan man räkna fel så fel. Det gör ofta unga ekonomijournalister som inte minns hur det var när de ska använda statistik och jämföra nu med då. Idag påstår Joel Dahlberg i Svenska Dagbladet att det är mycket billigare att bo i eget hus idag på landsbygden än det var 1996. Fel, fel, fel!

Idag är det mycket billigare att bo i de områden där fastighetsskatten och förmögenhetsskatten har tagits bort. Ett vanligt radhus i Bromma, Nacka, Danderyd, Täby, Lidingö, Vaxholm har minskade årskostnader på minst 70 000 kronor.

Dessutom är räntorna mycket lägre nu. Men dessa räntesänkningar ger ingen effekt i och med att energipriserna har ökat med många hundra procent.

Just det. Kostnaden för att värma upp husen har gått från 12 000 per år till 33 000 per år.

Enligt Joel Dahlberg har räntekostnaderna minskat med 7 000 kronor per år i Dalarnas inland, jämför det med de ökade energikostnaderna.

Sen får vi inte glömma att fastighetsavgiften för hus i glesbygd är högre än vad den gamla fastighetsskatten var.


fredag 20 april 2012

Närproducerat?

Ibland är vi vår egen värsta fiende. Då när det är svårt att orientera sig. Ja, när vi ska lösa ett problem som vi inte själva ser som svårt. Denna vecka är det Olofssons bageri som väljer att baka en del av sitt bröd i Estland. Läs mer om bageriet som använt närheten till kunderna som argument.


För att vara helt tydlig: Estniskt bröd är en delikatess, men det är inte bakat där vi förväntar oss att brödet ska bakas. Varför marknadsförde inte bageriet brödet som en häftig nyhet från den östeuropeiska brödkulturen? Det kan jag undra.

En debatt som blossat upp igen är den om vad Kiruna stadshus ska vara i framtiden. Ett minne på bild eller en del av det nya Kiruna. Läs vad Lars Lindberg, kirunabo anser om de förslag som kommer från kusten.


Nu ska all världens arkitekter få chansen att vara med och skapa det nya Kiruna centrum. Kanske framtiden kommer att bli ett sammanhållet byggnadsminne?


I år får vi njuta av snöfall långt senare än förra året. Nätterna är kalla och snön ser ut att vara för evigt. Trots detta är det tid för att planera och börja med vårbruket. Sätta några frön.

Om man inte ska vara med och pimpla på Torneträsk. Bästa isen...
Ramla inte omkull, för alla gasbindor är slut på apoteken i Kiruna. Det är tid för gorpi, en kallrökt färskorv och den behöver stöd för att hålla ihop i röken. Gasbindor passar perfekt.


onsdag 18 april 2012

Det bara är som det är

Ja, i år får vi så mycket mer, så otroligt mycket mer än vi vill av det vita. Dagarna blir färg- och konturlösa. Alla dofter och fåglarnas sång blir minnen. Det enda som ger vårkänslor nu är att vi för en gång skull har bytt till sommardäck i april.

Det är ju så här det ska se ut en vanlig aprildag. Det gjorde det i alla fall för ett år sedan.

tisdag 17 april 2012

Av en slump

Vackert och annorlunda blir det när vårfrosten får teckna i fred på min gamla bakplåt.

Det blev bara fel

Fel, fel, fel blev det när jag tänkte förändra grafiken på bloggen. Nu får jag försöka leva med att alla mina fina vallmor, utom dem på¨Janes bild, suddats ut i cyberrymden. Så blir det bara en tisdagsmorgon.

måndag 16 april 2012

En överlevare

I min rabatt har det Sibiriska björnbäret börjat växa. Snön har skyddat den veka plantan och nu sväller årets knoppar. Jag undrar om den har nog kraft att blomma i år. Förra året hände inte mycket när jag planterade ut den.

Den hittade jag på trädgårdsmässan. Årets har precis slutat. Den missade jag. Men kan är jag nästan glad över för jag tror att jag hade behov av en paus i trädgårdshysterin. Eller jag vet att jag måste planera om. Skyddet runt äppelträden har nästan vält i vinter och räcket på altanen har brustit under den snö som dråsade ner i februari. Jag tror att dessa projekt kommer att räcka...

En växt som jag skulle vilja hitta en plats till är ett härdigt blåregn. Det ska finnas ett som klarar zon 4. Tänk om vi kunde skapa en liten plats där det är zon 4 i skydd av uthuset. Då skulle vi också kunna plantera ett manchuriskt valnötsträd. Det är så häftigt.

Ett finns vid skolan i byn. Det är planterat med skydd från tre håll i österläge. Bladen är som främmande fåglar så här långt norrut.