fredag 17 juni 2011

Jag vill inte vara en vara

Publiken, akvarell, 17 juni 2011
Jag har kommit på varför jag irriterar mig på att reklamtevebolagen och kulturministern klagar på att publicservicebolagen gör underhållning. Det är för att jag anser att alla som vill ska kuna slippa titta på reklamteve och ändå bli roade.

Jag vill inte vara en vara.

De som inte vill vara underlag för tevebolagens inkomster av reklam ska slippa vara det. Då slipper de vara med och bidra till att reklamteve gör fler teveprogram anpassade efter reklammarknaden. Just nu är det högkonjunktur för reklam om bantning. Det syns i tevetablån. Hur många överviktiga och hur många olika bantningskurer kan man visa på en dag? Jag bara undrar.

Men det är inte alla som vill ge den svenska tevepubliken valfrihet. Vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har i dagarna lämnat ifrån sig ett uppdrag att utreda publicservice till en person, Martin Holmgren domare i Nacka. Hon vill inte ha med alla partier i en sådan utredning. Så nu får riksdagen ett förslag som de inte kan vara med att utforma.

Ett av direktiven som kom fram igår är att Radiotjänst i Kiruna skulle kunna omvandlas till en rundradiokassa. Dit ska en obligatorisk avgift betalas av alla hushåll. Det är inte innehavet av en tevemottagare som ska vara underlag för avgiften utan att du finns. Jag som förundrat har sett hur statliga myndigheter flyttat verksamheter från kommuner med låg personalomsättning och låga löner, till Stockholmsområdet undrar:

Var ska den myndigheten etableras?

När jag skrev igår hade jag ingen aning om att MTG, TV3, TV6, TV8 och Viasat ska sända OS 2014 och 2016. SVT har sänt 900 timmar gratis, Stenbecksbolagen behöver bara sända några hundra timmar. Grattis ettöresministern!  Ska Lena Adelsohn Liljeroth dra in skattepengarna från Riksidrotten nu?


Idag slog alla mina förutfattade meningar in. Ja, när dansutbildningen i Piteå ska ta in nya elever till årskurs 7 godkänns inte en enda av de sökande. Det är utbildningsminister Jan Björklund som har förändrat antagningsreglerna. Juryn anser att inte en enda elev hade förutsättningar för att påbörja en dansutbildning. Hur ska detta lösas av utbildningsdepartementet?

Det är tur att det finns folkhögskolor. Både i Sunderbyn och i Haparanda finns flera olika konstnärliga utbildningar. En är unik. På Sverigefinska folkhögskolan finns en performancelinje . I dagarna fyra får, alla som tar sig till Haparanda och Torneå, chansen att möta både dans och performance.

IKRA- festival, dit längtar jag.

torsdag 16 juni 2011

Ettöresord

När jag växte upp var alla ord som började på ettöres goda, fina och eftertraktade.

Ettöreskola
ettörespiaster
ettöresleksak


Men 45 år senare är det inte kul med samma prefix

En ettöring höjer hon biblioteksersättningen med
vår
ettöresminister.

onsdag 15 juni 2011

Några tankar och vissna pioner

Det första jag ser när jag öpnar tidningen i dag är Lottas och Lindas reportage om nedsläppen från Outokumpus stålverk i Torneå. Här är det gränslöst och ingenting hindrar företaget från att smutsa ner Riekkola, ett Natura 2000-område, ett naturreservat alldeles utanför Haparanda. Ett av de gifter som har uppmätts är sexvärt krom. Det giftet finns det en hel film som skildrar:  Erin Brochovich, 2000. Den fick Julia Roberts sin första Oscar för.

Läs hela reportageserien.

I radion är det partiledardebatt. Och jag hoppas på hopp. Ja, att alla människor som drabbats av de regelförändringar som regeringen genomfört ska få veta att de är lika värda som andra och att de har en chans.
Det finns inget hopp alls om man lyssnar till vår statsminister. Fredrik Reinfeldt säger samma sak för femte året i rad. Att det enda som kan hjälpa Sveriges ekonomi är skattesänkningar.

Håkan Juholt vill ha svar på vem som har bett Fredrik Reinfeldt om att statens finanser och skattesänkningar ska gå före allt annat. Han föreslår modesta ändringar för en tiondel av nästa skattesänkning i debatten.

Jag tycker inte att förslagen räcker. Jag kan inte förstå varför människor med svåra sjukdomstillstånd inte ska få en chans att bli bättre innan de förlorar sin sjukförsäkring. Jag kan inte känna mig glad när jag möter människor som tvingas låna pengar privat för att kunna köpa mjölk.


Jag tycker att vi alla har en skyldighet att ge våra medmänniskor hopp om att de ska få chans att jobba, bli friska och samtidigt inte behöva oroa sig för sin ekonomi.

tisdag 14 juni 2011

Doft av EII

Jag kan inte låta bli att plocka in liljekonvaljer från trädgården. Inte gå förbi, utan att lyfta upp de vita små klockorna, och känna doften av försommarskog och min barndom.

Då var det liljekonvaljdoft som fanns i små flaskor hos färghandeln. De var prydda med en vacker liten bild, blommorna och bladen låg i kors, och under skruvkorken fanns en liten plastplopp som nästan var omöjlig att öppna.

Är det någon som minns? Smaken av liljekonvalj i munnen, oavsiktligt söt och bitter, som kändes när jag bet upp platsskyddet, känns fortfarande på tungan när jag böjer mig ner mot vasen med blommor.

Sen upptäckte vi Diors version av skogsblomdoft, Diorissimo, och då var jag 15. Vi önskade oss den tjusiga flaskan och tjatade om att få åtminstone en tvål.

Min fina mormor kom med talk i en plåtburk från England. En burk som jag mycket länge hade vid sidan om min säng. Det var bara att ta lite talk i händerna, stryka lite på armarna och känna doften av skog och vår. Yardley tror jag att det stod på locket.

Drottningens hovleverantör av hygienprodukter enligt deras tjusiga reklam. Den fanns på asken med tvålar som min mamma bar hem från en resa till London. Tre, stora doftande, vita ovala, tvålar som länge fick ligga bland lakan och örngott.

Fortfarande ryser jag med välbehag när jag provar att spraya Diorissimo i parfymbutiken på flygplatsen. Det är som om det som jag minns med glädje stiger fram ur de dunkla vrår där minnen väntar. Det är doften av pepitarutiga tyger, platta skor, sidensjalar och pärlhalsband. Den känsla som Kerstin Thorvalls Boken till dig ger. En lätthet.

Vita tunna gardiner som sakta rör sig i vinden när den första sommardagen händer, när hela världen är grön.

måndag 13 juni 2011

söndag 12 juni 2011

Förunderligt

Inte en dag för båtliv
Jag hörde hur tidningsbilen svängde runt för att återvända till stan. Ljudet passade in i min dröm. Visst är det konstigt att ljud som vi hör när vi drömmer passar in som en borttappad pusselbit. Jag var långt bort och minns knappt hur drömmen var före bilens ljud, men sen for jag på en tur längs med Norrlandskusten. Vi stannande i Skellefteå och åt en glass på torget, men som i alla drömmar var något ostämt, inte begripligt. Glassen saknade smak.

Nästa gång som jag finns med i drömmen badar vi i sjön utanför Ullånger och kokar te på ett spritkök. Då hör jag hur något prasslar och hur det liksom gnäller bakom mitt arbetsbord. De ljuden blev vattenkaskaden från morgondoppet och gasens susande under vattenkannan.

Sen kom ekots dingdong klockan fem. Inte en pusselbit som passade in. Därför sitter jag här och har snart druckit fyra koppar te och två koppar kaffe. Koffeinet behövs n u när vi har en grådag med tid för städning.

Om hur stödet från en stormakt

skapar skurkstater. Christoffer Hitchens sammanfattar USA:s relation till Pakistan som livsfarlig. För bägge parter. För demokrati, tilltro och frihet. "Den är skamlig", citerar han Salman Rushdi. Länken går till kolumnen i Vanity Fair.

Verklighetens stekta sparvar.

När vår kung hade besökt Brunei och utsett denna leksaksstat till demokrati uppmanade han även det svenska folket att sluta tro på att "stekta sparvar kommer flygande". De stekta sparvarna kommer som vi alla vet inte flygande till folket. Men nu har de advokater som har administrerat prinsen av Bruneis sparvar börjat berätta vad som sker. De två mest inflytelserika rådgivarna stämdes på 23 miljoner dollar i New York. Nu lyfts ridån upp och vi får veta vad  som händer när miljontals dollar konsumeras varje vecka av enskilda medlemmar i ett av världens rikaste kungahus.

Här är en länk till början på historien