fredag 17 juni 2011

Jag vill inte vara en vara

Publiken, akvarell, 17 juni 2011
Jag har kommit på varför jag irriterar mig på att reklamtevebolagen och kulturministern klagar på att publicservicebolagen gör underhållning. Det är för att jag anser att alla som vill ska kuna slippa titta på reklamteve och ändå bli roade.

Jag vill inte vara en vara.

De som inte vill vara underlag för tevebolagens inkomster av reklam ska slippa vara det. Då slipper de vara med och bidra till att reklamteve gör fler teveprogram anpassade efter reklammarknaden. Just nu är det högkonjunktur för reklam om bantning. Det syns i tevetablån. Hur många överviktiga och hur många olika bantningskurer kan man visa på en dag? Jag bara undrar.

Men det är inte alla som vill ge den svenska tevepubliken valfrihet. Vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har i dagarna lämnat ifrån sig ett uppdrag att utreda publicservice till en person, Martin Holmgren domare i Nacka. Hon vill inte ha med alla partier i en sådan utredning. Så nu får riksdagen ett förslag som de inte kan vara med att utforma.

Ett av direktiven som kom fram igår är att Radiotjänst i Kiruna skulle kunna omvandlas till en rundradiokassa. Dit ska en obligatorisk avgift betalas av alla hushåll. Det är inte innehavet av en tevemottagare som ska vara underlag för avgiften utan att du finns. Jag som förundrat har sett hur statliga myndigheter flyttat verksamheter från kommuner med låg personalomsättning och låga löner, till Stockholmsområdet undrar:

Var ska den myndigheten etableras?

När jag skrev igår hade jag ingen aning om att MTG, TV3, TV6, TV8 och Viasat ska sända OS 2014 och 2016. SVT har sänt 900 timmar gratis, Stenbecksbolagen behöver bara sända några hundra timmar. Grattis ettöresministern!  Ska Lena Adelsohn Liljeroth dra in skattepengarna från Riksidrotten nu?


Idag slog alla mina förutfattade meningar in. Ja, när dansutbildningen i Piteå ska ta in nya elever till årskurs 7 godkänns inte en enda av de sökande. Det är utbildningsminister Jan Björklund som har förändrat antagningsreglerna. Juryn anser att inte en enda elev hade förutsättningar för att påbörja en dansutbildning. Hur ska detta lösas av utbildningsdepartementet?

Det är tur att det finns folkhögskolor. Både i Sunderbyn och i Haparanda finns flera olika konstnärliga utbildningar. En är unik. På Sverigefinska folkhögskolan finns en performancelinje . I dagarna fyra får, alla som tar sig till Haparanda och Torneå, chansen att möta både dans och performance.

IKRA- festival, dit längtar jag.

7 kommentarer:

Evas värld sa...

Du skriver så klokt och så väl underbyggt. Vilken förtvivlan man känner över hur mycket som går fel just nu i vårt samhälle, hur långt det är från det vänliga solidariska folkhem med chanser för alla - som jag drömmer om. Som ettöresministern verkar avsky. Mer till de som redan har, till de som har mest... det är hennes enkla filosofi

Maria Moln sa...

Eva du tänker så kloka tankar! Det gör inte Jan Björklund!! Och AKVARELLEN?!SÅ FIIN!HAr du gjort den?

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Eva. Nej, det är inte kul med en minister som inte sätter värde på det hon har att ta ansvar för.

Idag har DN ett idolporträtt av henne. Vilken dag att ha det på!

Ja, Maria jag har målat den. Vad kul att du både gillar bilden och mina tankar. Tack.

Jane Morén sa...

Eva! Först: vilken konstnär du är! Vilken underbar bild av publiken du gjort! Sedan det där med att vi alla förvandlas till varor, jag känner som du, orkar inte mer. Jag tycker minstrarna kunde skickas iväg på lite utbildning, bland annat kunde de få träffa dig!

Granne med potatisodlaren sa...

Och jag rodnar, Jane tack för ditt fina beröm.

Skjalfti sa...

SVT har inte sänt en minut OS gratis, vi betalar dyrt för det med TV-licensavgiften, vare sig vi vill eller inte. Där har du din valfrihet.

Som student kan jag säga att det finns tusentals unga som inte betalar en krona i avgift, trots att de innehar TV eller allra minst använder SVT Play. De som faktiskt varken har TV eller ser på SVT på annat sätt är försvinnande få idag, så ska public service finnas kvar är det rimligare att lägga avigften på skattesedeln ändå.

Men utöver det, säg mig, tycker du verkligen att OS, som är världens kanske mest genomkommersialiserade händelse (tillsammans med fotbolls-VM), tvunget måste sändas utan reklam? För i så fall kommer du inte se många bilder från arenorna där reklamen fyller varenda kvadratmeter...

Granne med potatisodlaren sa...

Helt allvarligt har du ingen integritet? Jag vill själv bestämma när någon ska tjäna pengar på vad jag gör.

Jo, SVT:s sändningar är gratis- de kostar inget extra, vilket alla Stenbeckskanaler gör utom TV6. Licensen måste vi betala hur som helst eller hur? Eller du kanske tycker att allt som ska betalas gemensamt är frivilligt?

Klaga då inte över dåliga vägar, urusla och få föreläsningar eller att CSN inte hinner betala ut ditt studiemedel.

Det hänger liksom ihop, vår förmåga att förvalta vårt sociala kapital och hur samhället fungerar.