tisdag 21 augusti 2012

Är det idé att stryka sommarklänningen?

Är det någon idé att stryka sommarklänningen igen? Det är en fråga som jag egentligen inte vill veta av. Sommaren ska aldrig försvinna och den doftande tvätten på tvättlinan ska torka länge än. Men... jag måste trots allt vänja mig vid att den tvätt som jag plockar ner från tvättstrecket är fuktig av höstluften. Att kvällskylan kräver både strumpor och kofta. Nu börjar tiden då vi ska ta oss från ljusa kvällar, varma dagar och fria timmar till vardagslunk.

Det krävs övergångsriter.

Fasters nystickade tröja som blev färdig till skolstarten, nytt papper i köksskåpen och i skolbänken, ordentliga höstskor med plats för stortån ända fram till nästa sommar, nyklippt lugg och en jacka som klarar både blåst och regn. Söndagsutflykter i bärskogen med de blänkande gummistövlarna, en cykelpump som fungerar och busskort.

Nu ligger baddräkten och bikinin i en kartong tillsammans med shortsen och den tunna blusen i voile. Sandalerna får stå framme för de är så slitna att de inte överlever till nästa sommar. I en kartong intill finns alla halsdukar, mössor och vantar som ska ut på vädring innan höstluften är för tung.

Men ibland så vänder vinden och sommarens sista bad händer flera dagar in i september. Det blir en paus i höstens ankomst. En ljum vind med löften om tisdagsmiddag på altanen. Ett uppehåll på vägen mot den första snön.


Inga kommentarer: