onsdag 12 december 2012

Anita heter hon.

Anita Nyberg så heter hon. Den forskare och professor som först av alla avslöjade myten om att RUT-avdrag skulle kunna bidra till att göra svarta städjobb vita. Genom sin forskning visade hon hur ingen betalar mer än de måste för arbeten som de skulle kunna utföra själva.

Idag läser jag i DN hur Malin Ullgren,  än en gång berättar om hur fel de tänker som tror att RUT-avdraget är produktivt i Sverige. Inte ens i lågskatteländer har möjligheten att göra svarta arbeten vita lyckats.

Men till Anita Nyberg. det var hon som var sekreterare i Kvinnomaktsutredningen. Hon är också den som har visat hur vi som medborgare, familjemedlemmar och anställda fördelar vår tid. Hon lyfte fram de utredningar som kom redan på 1930-talet. I dem har forskare mätt hur många minuter mammorna arbetade i hushållet och hur många minuter som de var tillsammans med sina barn.

Det helt uppseendeväckande resultatet är att vi som föräldrar idag lyssnar och talar med våra barn dubbelt så länge som de gjorde på 1930-talet. (Om jag minns rätt, skillnaden skulle kunna vara ännu större). Hur som helst var hushållsarbetet så tidskrävande innan alla våra elektrifierade maskiner att det  varken fanns tid eller tradition att koncentrera sig på barnen. det berättade hon när jag gick en utbildning om hur man kan tolka och läsa statistik. En av de bästa utbildningarna som jag har gått.

Anita Nyberg visade bland annat hur all statistik från före detta kolonier i Afrika, Asien och Mellanamerika är helt färgad av kolonialmakten. De länder som styrdes från Lissabon har i statistiken närmast ett hundraprocentigt kvinnodeltagande på arbetsmarknaden. Varför? Jo, för att jordbruksarbete räknas i Portugals statistik. Men i de länder där jordbruksarbete inte finns med som en yrkeskategori är alla kvinnor hemmafruar.

För att återgå till varför arbetsuppgifter som vi anser att vi skulle kunna klara av själva har ett så otroligt lågt ekonomiskt innehåll. Ja varför? Jo, för att de alltid har utförts av de lägst betalade. Förr var det mat och en sängplats som gällde, nu är det 100 spänn per timme, svart.

Privatlektionerna som nu blir avdragsgilla kommer inte att resultera i att allt fler kommer att köpa lektioner vitt. Nu skapas en marknad som gör att de billigaste lektionerna efterfrågas i första hand. Och de som inga pengar har får vänja sig vid att deras barn kommer i sista hand.

Myten om att RUT-avdragen leder till arbeten med lön, pensionsinbetalningar, anslutning till a-kassa och Försäkringskassan kämpar främst centern för att vidmakthålla. Annie Lööf har nu ens chans att slåss för alla dessa kvinnor som tvingas jobba svart på marknadens villkor. För alla dessa barn som behöver stöd i skolan.

Det blir veckans överraskning om regeringen lyckas förklara hur de ska lösa denna gordiska knut.

Varför det finns en bild på Domkyrkan i Luleå till detta inlägg kan jag nästan inte förklara. Vacker, ja. Men också en påminnelse om att det är bara 26 år sedan den första biskopen valdes som var positiv till att kvinnor vigs till präster.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

26 år sen i Luleå stift alltså. I Härnösand har det vigts kvinnor ända sen från början, alltså i drygt 50 år.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är helt otroligt att gubbarna fick sitta där och avgöra vem som fick bli präst trots att lagen var ändrad. Jag kommer ihåg en av kandidaterna till biskopsstolen som ansåg att det var naturligt att bara män kan dela ut nattvarden...

Vi fick en lågmäld biskop som heter Gunnar Weman. Honom hade jag mött som 15-åring när han var kyrkoherde i Sigtuna. Han blev ärkebiskop, nu emeritus och har flyttat tillbaka till Sigtuna.