fredag 23 november 2012

Vad betyder gleshet?

Ja, vad betyder gleshet. Jag ser stickade tröjor med glesa maskor, glest mellan tänderna och glest mellan jordgubbarna i landet. Men det betyder glesbygd på eu-byråkratiska. Numera går det gleshetsbidrag till inlandet. Nu får vi se om dessa stöd offras när EU:sbudget förhandlas i Bryssel. Finländarna slår i vart fall vakt om dem.

Det är inte bara  Norrlands inland som får bidrag utan all glesbygd i EU. Vi hör samman. Vi har likande villkor. Men vi är inte vitt skilda från Sverige som Tidningarnas Telegrambyrå tycks tro. I veckan skrev de en notis där sjukvården efterlyste invandrare från Afrika, Asien och Norrland.(Sic!). Vad sjukvården ville? Jo, de har behov av blod med många olika blodgrupper.

Vi konsumerar sju dagar i veckan. Det vill en kampanj mot köphets och för lugn ändra på. De vill att söndagarna ska bli köpfria. I glädjen över förslaget påstår en av rösterna: att här ligger små orter på glesbygden före. Där finns det butiker som är stängda på söndagar. Men visst är det så att butikerna aldrig har varit öppna på söndagar?

Köpa ska vi om HUI får som det vill. I år föreslår Handelns utredningsinstitut att hörlurar blir årets julklapp. Minns vad de föreslog det förstå året som de presenterade årets julklapp 1988? Just det, en bakmaskin.

Det vore nog något som den nye EU-kommissionären för hälso- och konsumentfrågor gärna tilldelar kvinnor i hans hemland Malta. Han har varit utrikesminister och luftat ovanligt kvinnofientliga och homofientliga åsikter. Tonio Borg ska ha ansvar för kvinnors hälsa samtidigt som han anser att inte någon abort får ske i hemlandet.

Drömmar om rymdturism har vårt landsting och dess regionalpolitiska enhet satsat på. Det är ett av flera projekt som NSD:s grävblogg skriver om. Läs mer under länken om var våra skattepengar satsas för att vårt län ska utvecklas inför framtiden.

Ja, framtiden är oviss brukar vi säga. Men Marcus Hellner han satsar. Årets första stora tävling i Gällivare denna vecka. Sen hårdträning inför VM i Val di Fiemme. Där vill han satsa allt på 15 kilometer.


Två stora vinnare träder fram denna vecka. Dels Daniel Öhman och Bo- Göran Bodin som vann årets Stora journalispris för att de har avslöjats Försvarsdepartementets affärer med diktaturen Saudiarabien. Dels Swedish House Mafia som håller konserter inför fler än 100 000 betalande i publiken på Friends arena denna vecka.
Inga kommentarer: