torsdag 22 december 2011

Nu gick det upp ett ljus

Carema, Attendo care, Capio är företagsnamn som blivit till skällsord. När någon föreslår orimliga neddragningar på en arbetsplats används ord som- Ska det här bli ett Carema? Med mer rätt än vi kunde tro efter DN:s nya artiklar om hur våra skattepengar tas från de äldre som bor i Caremas äldreomsorg och skickas till skatteparadis.

Men som sagt de är inte ensamma.

Ett akutsjukhus i Sverige drivs av Capio, ett privat bolag. Det heter Sankt Göran och ligger på Kungsholmen i Stockholm. Där hamnade jag som besökare till min goda vän. Hon låg bunden till sängen med ett diskbråck. Jag tog med mig lite att läsa. Ja, så att hon kunde fördriva tiden. Men att läsa var det inte tal om. Varför?

Jo, det fanns inga glödlampor. Det fanns allmänljus på salen men inte en enda lampa som patienterna kunde använda för att läsa vid. Alla armaturer var tomma.Nu förstår jag att det var ett sätt att spara på de pengar som ska gå till patienternas vård och omsorg.

Nästa år vill den borgliga alliansregeringen tvinga alla kommuner att köpa upp privat äldreomsorg. De anser att valfrihet är att, välja bolag, inte att få välja vilken hjälp man vill ha. Det är viktigare för de borgliga politikerna att olika bolag ska kunna få en del av våra skattepengar, än att olika vårderbjudanden finns för våra äldre.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Vad hade de för förklaring, alltså biträdena? Tyckte de inte det var märkligt själva, att glödlamporna saknades? Var det inga patienter som vrålade, klagade, påpekade? Hur länge hade lamporna gapat tomma? Mina frågor tar aldrig slut. Vad händer med personal där verkligheten blir allt mer absurd. Normalisering kallas det när en människa i en sjuk miljö till slut inte ser att det är sjuk, inte reagerar.

För övrigt har du tagit en mycket vacker bild av en glödlampa, som jag skulle köpa in om det var jag som gjorde till exempel elbolagens företagstidning eller någon liknande publikation. Eller om jag ägde ett galleri skulle jag be dig ställa ut där, dina speciella bilder!

Granne med potatisodlaren sa...

För övrigt skulle jag vilja ställa ut med dig! Det vore en ära.

Tack fina Jane för alla bra kommentarer. Vi ses.