fredag 25 november 2011

Johanna tänder ett ljus

Denna morgon tänker jag på migrationsministern Tobias Billström, moderat, som inte sätter ner foten och stoppar avvisningen av Deymond, 5 och Hiyab, 3 de två barn som bor i Boden sedan ett år tillbaka.

De kommer från Eritrea och deras mamma lämnade dem för ett år sedan. Ingen vet var hon är. Det vi vet är att innan de kom till Sverige hade den lilla familjen väntat i ett läger i Italien. Där fick de ett uppehållstillstånd. Men mamman kände sig inte säker så hon åkte så långt norrut hon kunde. Vad som senare fick henne att lämna sina barn och försvinna vet vi inte. Det vi vet är att de två syskonen äntligen känner sig trygga och att de har fått bo i ett fosterhem där de har lärt sig svenska. Vi vet också att de inte har någon anknytning till Italien och att de inte kan tala eller förstå italienska.

Vi vet också att den femåriga pojken har synnerligen svåra neuropsykiatriska diagnoser. Bara dessa innebär att han riskerar sitt liv om han skulle flyttas. Men Schengenfördraget väger tyngre än barnens hälsa.

- Vi ska inte gå händelserna i förväg, säger Johan Rahm från migrationsverket. De är ju inte utvisade än. 
Vi har ju inhiberat avvisningen. 


Lagtexten som migrationsverket använder där det krävs synnerliga skäl betyder i praktiken nästan aldrig, enligt Johan Rahm, rättschef.

Johanna Nilsson 18 år samlar in namn till stöd för att de två syskonen ska få stanna.

Hon tänder ett ljus.

Lyssna.


(Tobias Billström hör till de ministrar i regeringen som lyfter 80 000 kronor per år i bostadsbidrag för att han är skriven i Skåne, trots att familjen bor i Stockholm. Det medger en paragraf i folkbokföringslagen. Där finns det inte några skäl för att förändra lagen och se till att rikspolitiker lever under samma lagar som vi andra.)

Idag är det den sista dagen före julhysterin. Årets julklapp är redan utsedd. En matkasse som levereras vid dörren en gång i veckan. Vad det kostar? Minst 40 procent mer än att gå till butiken och handla.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Tobias Billström, säg det namnet och jag får iskalla rysningar längs ryggraden, säg det namnet och jag vill bara skrika av ilska, aäg det namnet och jag ser en iskall robot som förverkligar en lika iskall moderat politik. Nej säg inte det namnet - jag mår så sjukt illa när jag vet att svenska folket röstat fram en omänsklig robot till denna så viktiga ministerpost.

Granne med potatisodlaren sa...

Godmorgon Eva, nu är du inkorrekt, eller? Ja, om man läser vad Billström har gjort i livet förutom att vara moderat uultraliberal politiker så ryms det på en kvadratmillimeter...

Tänk att bara kunna införa lagar som underlättar trafficking. Nu får vi lov att tänka på någon annan.

Jag ska lära mig nytt om vårt it-system idag och gå på julfest. Det hoppas hjälper mot den kyliga vind som Billström utstrålar.

Evas blogg sa...

Mina ord liknar Evas. Jag blir så ledsen över människors girighet och omänsklighet.

Granne med potatisodlaren sa...

Eva i norr ja, vi blir ledsna och det är tur. Tänk vilket samhälle vi skulle ha annars. (För något paradis där allt står rätt till ser jag inte spåret av.)

Eva du som också bor i vattenkraftland, jag gillar inte det här med elprisområden- jag vill han ett helt land inte ett som slås sönder i bitar av olika politiska beslut.

Detta beslut om att vi ska titta snett på varandra på grund av en tioöring gör mig sorgsen.