onsdag 19 december 2012

Solen skiner

Ja, inte idag. Men för någon dag sen. Solen steg över älven och klockan kvart i tolv syntes den som en flammande eld  bakom träden. Vilket lyft.

Nu är det fortfarande natt. Snöflingor som sakta faller ner mot drivorna. Fler än tio kalla grader. Djup snö mot söder. Vid planteringsbordet är det inget mellanrum mellan marken och snöhögen på bordet. Det ser ut som om snön är minst en och en halv meter djup. Men riktigt så mycket har det inte snöat.

Men det krävs snart mer snö för oss vanliga människor för att vi ska ha någon chans att bo. Ja, vi får väl nöja oss med igloos. I alla fall om hyresutredaren Per-Anders Bergendahl får igenom sina otänkta förslag.

 Hans utredning går ut på att alla som inte är miljonärer ska tränga ihop sig i ettor. Hyresvärdarna ska kunna höja hyrorna obegränsat utan att renovera lägenheterna. De ska dessutom kunna höja hyrorna mellan varje hyresgäst utan att erbjuda något extra. Allt för att hyresgästföreningen ska utplånas och hyresvärdarna ska få upp värdet på sina fastigheter. 

Förhandlingarna om hyrorna ska ske mellan hyresgästen och hyresvärden!!!

Ser ni det framför er? Hej, jag vill hyra en lägenhet hos er. Jag vill betala 3 500 kronor per månad. 

Glöm det. Här gäller marknadshyror. Du får betala 15 000 kronor för en etta.

Men det har jag inte råd med.

Det är inte vårt problem. Du får väl flytta till en annan stad.

Det är en fungerande hyresmarknad enligt utredaren Per-Anders Bergendahl.

Hyresgästföreningen föreslår en helt annan väg.


Ge samma subventioner till hyreslägenheter som staten ger villor och bostadsrätter. Då skulle antalet hyresbostäder öka snabbt. Det är deras enkla lösning på dagens problem. Stötta byggandet av hyreslägenheter.

Utredaren Per-Anders Bergendahl verkar bo i ett helt annat land där boendet inte är en viktig del av samhället utan en vara som alla andra. Där vill jag inte leva. Men det kanske en majoritet av våra valda riksdagsledamöter vill?2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ett mardrömsscenario, och konstigt att så många ändå stöttar en sådan tillbakagång. Jag tänker också på det här med lättnaden för BR-ägare att hyra ut sina bostäder, rena rama investeringarna, vinsten på alla som i inte har möjligheten att köpa en br. Ska vi ha ett sådant samhälle, där våra ungdomar tvingas niga och bocka med mössan i hand för patroner för att ha tak över huvudet! Gräsligt, grymt och vidrigt, orden räcker inte till!

Granne med potatisodlaren sa...

Inte ens en kristdemokrat svalde utredarens förslag. Men jag undrar vilka riktlinjer denna ensidige man hade fått när han började sitt korståg mot hyresgästinflytande?