fredag 21 maj 2010

Maktfullkomlig myndighet

När jag gick på Konstskolan var vi alla oroliga för vad CSN skulle göra. Ja, vi hade hört talas om massor med konstiga beslut. V hade fått beslut om studiestöd i ett läsår. Men efter tre veckor fick hon ett brev om att CSN hade ändrat sig. Jag fick ett brev om att grunden för mitt beslut var felaktig. Men i slutändan fick vi bägge två nya beslut om att CSN hade tagit fel och att vi hade rätt till studiestöd.




Nu slår byråkraterna på CSN rekord. I dagens Svd berättar teknologerna vid landets tekniska universitet och högskolor om hur CSN kräver tillbaka deras studiemedel. Schemaläggningen av de olika kurserna stämmer inte överens med vad CSN har bestämt är normal studietakt. Rektorerna på utbildningarna anser att poängen ska räknas per år, CSN per termin. Helt maktlösa står studenterna mitt emellan de två institutionerna med makt.


Då polisanmäler CSN studenterna för att de ska ha fuskat medvetet.

Hur ska CSN göra med alla utlandsstudenter? Där räknas de flesta studierna i läsår. Ska ingen kunna studera utanför Sveriges gränser med studiemedel?

7 kommentarer:

Unknown sa...

Märkligt att din kompis fick ett meddelande om att CSN ändrat sig om studiestödet. Myndigheter får inte ändra ett positivt beslut till ett negativt, har jag hört iaf.

Granne med potatisodlaren sa...

Det var den regeln som räddade oss båda. Att CSN inte fick ändra sitt beslut. När vi frågade varför de hade försökt att ändra så fick vi till svar att den mänskliga faktorn hade gjort fel...

Esse sa...

Så här har det fungerat: Skolan har lagt upp studieplanen så att man läser 28,5 poäng på hösten och 32,5 på våren (terminerna). Detta har man dock inte informerat sina studenter om.

Eleverna har trott att de läser 30/30 (kravet på heltid är minst 30p per termin), och har också fyllt i detta på sina egna ansökningar om studiemedel.

När det sen vid efterkontroll visar sig att eleven har läst 28,5 poäng och inte 30 som man skrev på ansökan så kommer man under gränsen för heltidsstudier den terminen.

Om eleverna hade fyllt i de korrekta 28,5 poängen under höstterminen vid ansökningstillfället så hade man fått 75% studietakt från första början.

Skolan har helt klart brustit i informationen till studenterna och de facto lagt upp det som enligt studiestödslagen är deltidsstudier under höstterminen - utan att informera sina studenter om detta faktum.

Vill också påpeka att frågan/överklagan prövats i domstol (slutinstans) och man funnit att besluten om återkrav är helt i enlighet med lagen.

Vill ansvariga politiker ändra lagen så kan och bör man göra detta, men skyll inte på CSN för att man faktiskt följer den.

Granne med potatisodlaren sa...

Eller också hade CSN kunnat påpeka för rektorerna att de skulle sluta att lägga upp studierna så att deras studenter lurades att tro att de studerade heltid varje termin. Vilket jag antar sker vid mötet den 17 juni.

Det är både rektorerna och CSN som försatt studenterna i en ekonomisk rävsax. Och jag undrar fortfarande hur CSN gör med utlandsstudenter. Universiteten kan ju ha allt från en till fyra terminer på ett läsår.

CSN följer lagen. Det är bra om alla drabbas lika. Men de som studerar på högskolor och universitet som inte följer CSNs regler borde ha en chans att få veta det.

Unknown sa...

Esse: Borde inte studenterna sett det när de sökt kurserna, då står det ju klart och tydligt hur många poäng respektive kurs är på...?

Sedan tycker jag att det verkar lite konstigt att göra ett sånt system för att jämna ut skillnaden i längd mellan vår- och höstterminen, det är väl redan gjort genom att höstterminen slutar i mitten av januari?

Jane Morén sa...

Läste att en högre uppsatt nu läxat upp både universiteten och CSN att det här måste de se till att lösa så det inte går ut över eleverna. Det tycker jag var precis rätt reaktion på stelbent byråkrati. Det skulle jag vilja fler myndigheter fick: en uppläxning!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag bara hoppas att fler studenter inte ska känna sig maktlösa. För det är ingen bra start på vuxenlivet.