fredag 21 maj 2010

Hur krångligt kan livet bli? Det kan man fråga sig efter att ha fått möta

livet i dagens Teheran.Jag är så glad när jag lägger "vem dödade ayatolla kanuni?" ifrån mig. Jag har fått möta ett samhälle som jag inte kände till. Jag har fått titta in  i ett liv med människor som lever i ett land som finns gömt bakom rubriker om terror och kärnvapenmakt.Naïri Nahapétian, f 1970, är en författare som lever i Frankrike sedan den iranska revolutionen 1979. "Vem dödade ayatolla kanuni?" är hennes första roman. Den utspelar sig i ett Teheran som väntar på val.  Det är sekwaförlag som gett ut den och Marianne Tufvesson som gjort översättningen. En översättning som jag tycker är lysande.

I centrum finns den unge Narek som återvänder efter 23 år i exil. Han ska skriva om valtemperaturen i Iran för en fransk tidning. Genom sina armenska släktingar får han se en sida av livet i Teheran, genom sin döda mors kontakter en annan.

Han får uppleva livet med gripanden och hot tillsammans med sin mors vän Leila, en islamsk feminist. Den unge journalisten får vara med och söka efter intrigerna hos den högsta makten och efter de korrupta ledarna. Han söker efter svaret på frågan om varför hans mor dog i Teheran. Leila å sin sida söker efter svaret på varför ayatollan dog.

Vem som hittar några svar... läs och njut så får du veta.

Om du tycker om denna bok läs också den tecknade Persipolis. Den finns på svenska och skildrar livet i Iran genom en annan fransk-iransk författares ögon.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant Eva.
Jag ska notera den boken till min lista jag har över inköp jag ska göra.
Tack!

Granne med potatisodlaren sa...

Missa den inte. Jag gillade verkligen att få veta mer om livet i Teheran.

Evas värld sa...

Intressant Eva! Jag tackade nej till den här boken när Sekwas bokklubb frågade - men nu får jag nog allt tänka om! Den verkar ju så spännande. Har du läst den fängslande boken Lolita i Teheran förresten?

Granne med potatisodlaren sa...

Lolita i Teheran, den ska jag titta efter. Jag blev verkligen intresserad av att läsa mer.

Jenny sa...

Eva, tack för intressant lästips - och välskriven recension.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack, välskriven, det ska jag minnas när orden inte vill som jag vill. Boken rekommenderar jag verkligen