tisdag 18 maj 2010

Tilltro

Jag vill bara skicka en länk till Bo Rothsteins artikel i Svd. Den behandlar vår tilltro till att vi gemensamt kan organisera vårt samhälle.
Jag tror att detta är helt avgörande för om vi ska kunna ha ett samhälle som tar vara på alla människor och går framåt. Jag kan aldrig glömma när jag fick besök av fem olika studenter från Frankrike en sommar på 1970-talet. Vi använde husets gemensamma tvättstuga som var helt ny. Alla, jag säger alla, mina gäster påpekade att de inte kunde förstå varför inte hyresgästerna stal maskinerna och sålde dem. För det skulle väl någon annan göra annars. De kunde inte tro att hyresgästernas gemensamma nytta av tvättstugan skulle förhindra att vi stal och förstörde den.
Det är skillnaden mellan ett samhälle av skandinavisk typ med höga skatter och hög tilltro och ett samhälle med låga skatter och låg tilltro.
Läs Bo Rothstein.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Tack Eva för tipset om den intressanta artikeln. Jag tycker det är så bra att man verkligen ser efter vad sådana här kriser stammar ur för problem och inte bara nöjer sig med att sprida vidare tesen att det beror på att grekerna är slösaktiga. Jag tycker ordvalet speglar mycket av den anda som tyvärr tillåtits breda ut sig: den att människor är så dåliga, det är stora massan som är dålig, de behöver skärpa sig.
Det är som med arbetslösheten, de arbetslösa ska jaga jobb som inte finns och lyckas de inte är de inte tillräckligt bra, idoga etc. Jag tycker det är bra att vi uppvärderar folkhemmet, det trygga, omtänksamma samhällets vinter för alla.

Granne med potatisodlaren sa...

Naomi Klein tar upp denna typ av argumentation i Chockdoktrinen. Där är hon inte nådig när hon beskriver hur ekonomer fortsätter demokratier i lånekaos.