lördag 16 oktober 2010

Nu kom jag ihåg

vad det var jag skulle minnas igår. Ja, nu minns jag att ett sjukhus i Sverige har löst problemen med att förlägga kvinnor och män. Det finns bara enkelrum där. Var? Jo, när det gamla Visby lasarett blev ett modernt sjukhus valde man att bygga enkelrum. Istället för långa korridorer och massor med extra outnyttjad yta byggde Gotlands landsting runda torn med tårtbitsrum.

Varje avdelning har en desk i mitten och rummen runt om.

- Vi har valt enkelrum för att slippa sprida infektioner mellan patienterna på salarna, för att använda all yta till sjukvård, och då kan alla undersökningar ske på rummen och vi behöver inte ha en massa extra utrymme som står oanvänt mellan undersökningarna.

I mitten ser personalen från sin arbetsplats hur patienterna mår och det finns en aktiv kontakt mellan alla på avdelningen.

-Tänk hur många steg personalen sparar varje dag nu när de slipper går i långa sjukhuskorridorer.

Och en vinst på köpet är att ingen behöver dela rum.


Det är länge sedan jag gjorde denna intervju med en sköterska inför att Norrbottens läns landsting skulle bygga sitt sjukhus här i byn.

Ingen tog till sig vinsterna med att ha runda avdelningar. Ingen tog till sig vinsterna med enkelrum.

Istället hänvisade den dåvarande landstingsledningen till att de intervjuat patienter (födda på 10-talet och 20-talet).

- De vill ha sällskap på salen.

Det var den ovetenskapliga slutsatsen som gjorde att Sunderbyns sjukhus har tre sängplatser på varje sal och långa, långa korridorer som standard trots att sjukhuset öppnade i september 1999.

8 kommentarer:

Evas värld sa...

Men vad intressant!!! Det finns ju alltid lösningar. Det är jättejobbigt med könsdelade salar. När E skulle opereras fick vi en chock när det studsade upp en halvnaken man med svarta håriga ben och skjortan öppen därbak ur sängen intill. Jag är helt emot delade salar - så smart lösning i Visby!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, jag blev alldeles lycklig när jag hittade dit.
Jag undrar om nya Karolinska har tagit vara på idéerna från Visby?

Ingrid sa...

Det var en mycket god idé. Jag blir glad när jag läser om sådant kreativt tänkande. Bra inte bara för patienten och personalen utan även för besökande (som då slipper störa övriga på rummet)

Jane Morén sa...

Vilken smart lösning och värt att ta efter! Vas synd att ert sjukhus inte insåg det. Var kan jag läsa artikeln om det runda sjukhuset, jag vill se bilder!

Kim M. Kimselius sa...

Underbart! Det sjukhuset vill jag ligga på om jag blir sjuk! Tänk om fler sjukhus kunde anamma den här idén. Kram Kim

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är en bra lösning på ett problem som de flesta landsting har. Nu när jag tittar på bilder på sjukhuset på nätet ser man inte tornen mot havet. Huskropparna med mottagningar och annat syns men inte vårdavdelninganrna. Det är ett mycket litet sjukhus i antal vårdplatser men det skulle säkert gå att göra samma sak i stor skala.

Maria Björkman sa...

Jag är glad och stolt över samt väldigt trygg i att det är "mitt" lasarett, och det jag skulle hamna på om jag blev sjuk!

Granne med potatisodlaren sa...

Vilken lycka att både bo på Gotland och ha tillgång till detta trevliga lasarett. Med en vidunderlig utsikt.