måndag 11 oktober 2010

På mitt nattygsbord

Jag HAR läst Jan Guillous memoarer. Eller vad man ska kalla det han har skrivit. Det enda jag minns är berättelsen om hur han satt i en äppelodling på Österlen och talade med förre IB-chefen Elmér inför varje ny Hamiltonbok.

Den bilden med den förre spionchefen och den arge journalisten som dricker rött dyrt vin och diskuterar intriger under äppelträden.

Den gillar jag.

Samtidigt läser jag Günter Wallraffs senaste där han resonerar och berättar om vår sköna nya värld. Den gillar jag trots att det är deprimerande att se hur alla lagar och avtal på arbetsmarknaden töms på innehåll. Tonen är lågmäld och inte en enda gång skiker han ut den oro som han berättar om. En oro för att alla människor förlorar sitt människovärde i  och med att värdet på vårt arbete urholkas. Läs den.

Så har jag börjat läsa nyutgivningen av Barbro Alvings "Personligt".  De sträcker sig från 1920talet till 1950talet. Hennes dotter Ruffa har sammanställt brev, dagböcker och lappar. Små textbitar som tillsammans skapar ett liv.

De läser jag i väntan på Krig, kvinnor och Gud, en biografi, av Beata Arnborg. Den första om Barbro Alving.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir så full av längtan till svenska böcker när jag sitter här i mitt postlösa land.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag önskar att jag kunde hjälpa till. Hur gör man om man vill skicka något till dig i det postlösa riket?

Anonym sa...

Det kommer bort. Allt kommer bort utom fakturor eller skattebrev.
Jag trodde i min enfald de första åren att böcker skulle funka eftersom vem skulle vilja ha dessa skrivna på svenska? Men icke.
Jag köper böcker på spanska och engelska, men utbudet är för klent, det är det största problemet.

Granne med potatisodlaren sa...

Då kanske man kan leta rätt på böcker i pdf-fil.
Hoppas att det går.