onsdag 13 oktober 2010

Fler apotek, färre läkemedel

Avregleringen av apoteken har varit bra för de som behöver Panodil, plåster och handsprit. Enkla, billiga och receptfria apoteksvaror finns överallt. Men de människor som ska ha specifik dyr medicinering som kostar mer att hålla i lager får allt svårare att hitta igen den.

Vilket får mig att misstänka att avregleringen inte skedde för att sjuka människor skulle få det bättre.

Det finns regler för hur apoteken ska göra om de inte har det läkemedel som patienten ska ha. De ska ringa runt för att hitta igen det på ett annat apotek. Nu när apoteken har olika ägare går det ju inte att söka rätt på var medicinen finns genom att använda datorn.

Men hur ska läkemedelsverket kunna kontrollera att detta sker?

Genom konsumentmakt, anser Hanne Kjöller i DN,

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är väldigt viktigt det du tar upp här. Jag har tyvärr erfarenhet av problemet- när min man drabbades av cancer (som också tog hans liv) behövde han tillgång till många mediciner - ofta fanns de inte att få ens inom en radie av två mil. Det må inte vara något stort problem att köra en bit men när man ska vårda en människa som inte bör lämnas ensam... ja.. då blir det strax ytterligare ett problem med hög stressfaktor som man inte skulle behöva ha. Urdåligt är det att apoteken inte längre kan tillhandahålla viktiga och ofta livsuppehållande mediciner. Jag tycker mycket synd om alla som drabbas. Det är helt oacceptabelt.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är tråkigt att höra att ni hade det så svårt. Jag vet inte om det är likadant överallt. Men som jag förstår är det som vanligt att om man bor på en tillräckligt liten plats så finns en social kontroll som gör att servicen ofta blir lite bättre.

Anonym sa...

Jag tror det är en mycket farlig situation. I maj skrev jag om situationen här, och den är - även om det finns mängder av apotek överallt eftersom det är en så god business - skrämmande.
http://pocolococreativo.blogspot.com/2010/05/med-livet-som-insats.html

Granne med potatisodlaren sa...

Carina. Det blir lite fel när apotekarna kan tjäna mer pengar på att sälja kosmetika och magnecyl än på de läkemedel som de ska sälja.