söndag 17 januari 2010

Både och


Både och. Det är vad jag tänker på när jag förundras över den rädsla som Åsa Beckman rörde upp med sin artikel i fredags. Både och.
Vi kan vara både goda människor och göra fel. Män kan ta sig rättigheter som de inte har, samtidigt som kvinnor gör samma sak. Det ena utesluter inte det andra. Både och.
En chef kan vara en kreativ stjärna, men skada sin anställda med ständiga tjuvnyp. En ledare för en frivillig organisation samla in mest pengar och samtidigt dra in sin assistent i en härva av smek och slag. Både och.
Men det som Åsa Beckman gör med sin artikel är att vi får chansen att ifrågasätta kulten kring den duktiga kreatören. Vi får chansen att granska oss själva. Säger vi ifrån?
Både och.
Kräver vi att offentliga institutioner som drivs med skattepengar ska sopa rent framför sina dörrar?
Både och.
Det kan inte vara så att vi fortsätter vandra i samma hjulspår. Gatan på bilden skapades i slutet av medeltiden. Vi kan inte fortsätta anpassa oss efter de begränsningar som lever kvar från förr. En del t o m från medeltiden.
Vi måste se både och. Och reagera.
Evangelium enligt Eva en ljusgrå söndagsmorgon i januari.

4 kommentarer:

Annika sa...

Bra skrivet Eva! Diskussionen är viktig och det handlar inte om att ha rätt eller fel, alla har vi våra egna upplevelser och de är sanna för oss. Det är tråkigt att det är så svårt att föra ett resonemang, att det genast blir pajkastning och anklagelser. Och det finns alltid två sidor av saken, precis som du skriver.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack. Jag tycker det är viktigt att se både och . Skygglappar, att bara se en del, för oss inte långt.

Lena sa...

Både och är bra! Det hör till mänsklig mognad att kunna formulera det tror jag. Du kan boka via nätet på Grill; fungerade bra det med. Kram!

Granne med potatisodlaren sa...

Mänsklig mognad-bra att ha- utmärker inte de män som är en del av genikulten.