måndag 1 november 2010

Det kommer

 smygande. Vi märker det inte först. Men vi blir färre i 205 av Sveriges 280 kommuner.

I 75 kommuner ökar befolkningen om man vänder på steken.

Det innebär att de flesta kommuner i Sverige kommer att få svårt att kunna överleva. Vad ska vi göra? Hur ska vi underlätta en utveckling i de 205 kommuner som  blir allt mindre? I Svd  föreslår Björn Sundström som kartlägger trenden för Sveriges Kommuner och Landsting, att kommuner som tappar sin befolkning ska öppna en skidbacke eller en gruva. Ni ser själva vad han tror att folk flyttar från.

Åsa Petersen berättar här om sin omvända resa.


Jag föreslår att vi gör som i Norge och Kanada. Där är det självklart att de värden som skapas i små kommuner kommer invånarna till del. Det innebär att t ex vattenkraften beskattas där den finns, inte där huvudkontoret är placerat.

Norge satsar på att hela detta svåråtkomliga land ska leva. Jordbrukare får stöd, befolkningen skattelättnader, och alla akademiker som behövs i glesbygden kommer för att arbeta där. De får avskrivningar på sina studielån. Dessutom satsar Norge på att det finns utbildningar i hela landet.

Tromsö universitet finns 75 mil norr om Luleå.

Vårt nordligaste universitet.

2 kommentarer:

Sophie R sa...

Vi måste göra allt vi kan för att skapa ett bättre arbetsklimat för invandrare att komma till också. Vi i EU kommer att slåss om invandrarna och då vi redan har vårt karga klimat emot oss måste vi se vad vi har att erbjuda. Utöver sådant som en jämförelsevis generös föräldraförsäkring, rätt till dagisplats och kostnadsfri skola och sjukvård, måste det helt enkelt också vara så att man kan få ett jobb och hitta en bra bostad till sig och sin familj. Så set det inte ut idag. Ett land där det i genomsnitt tar 8 år för en invandrare att få ett jobb är inte ett attraktivt land. Vi har mycket att tjäna på ett bättre mottagande av invandrare i Sverige tror jag.

Granne med potatisodlaren sa...

Det tar inte åtta år att få jobb för de som är eftertraktade på arbetsmarknaden i de 205 kommunerna som behöver öka sin befolkning. Men för dem som inte har relevant utbildning tar det säkert lång tid.

Men det är inte jobb, eller vilket jobb som helst som kan ge invandrarna en väg in i samhället och kommunerna nya invånare.

För jobb för lågutbildade finns ingenstans utom hos städfirmor. Jobb med ingen chans att lära sig svenska till en skitlön med stora statliga subventioner. Bättre vore om dessa pengar satsas på utbildning och jobb som leder till utveckling. Inte på städjobb som bara är en återvändsgränd.

Här i Norrbotten invandrar högutbildade ryska kvinnor och lågutbildade thailändska kvinnor.

De ryska kvinnorna har bara efter något år högavlönade jobb. De thailändska jobbar med städning, matlagning och olagliga pokerspel.

Trots 25 år i Sverige med ett äktenskap med en svensk man och två svensktalande barn kan vår fd granne och städerska på jobbet fortfarande inte förstå eller tala svenska. Vi har talat med henne sedan 1993 och hon försöker inte ens komma vidare med språket. Ett sånt liv vill inte jag att fler invandrare ska uppleva.