måndag 29 oktober 2012

Ofritt val

Jag tänker på vår regerings favoritord.

Valfrihet. Frihet att välja.

Vad krävs för att kunna välja?

Inte några val finns för den ensamstående pappan som berättar om sitt liv med den tolvåriga dottern. P1 satsar på att berätta om de barnfamiljer som räknas som fattiga i statistiken. Först ut är en hjärtsjuk före detta egen företagare. Han har 9 000 kronor per månad att försörja sig och sin dotter på.
- Vi har mellan 800 och 1500 kronor per månad kvar när alla räkningar är betalda.
-Pappa, visst tjatar jag inte, säger den tolvåriga dottern. Det är inte ofta jag ber mer än fyra gånger när jag önskar mig en sak. Jag vet ju att vi har det bra ändå. Vi har tak över huvudet, mat och kläder.

I en annan del av den lilla staden Söderhamn bor en idag 16-årig gymnasielev. Hon har en liten bror och en nyopererad mamma. En kväll i våras föll hennes mamma ihop på golvet.

Det visade sig att den svåra huvudvärk som hon sökt läkare för under ett år, inte var migrän som alla läkare trodde, utan en hjärntumör. Nu blir allt akut. Barnen ringer efter ambulans och mamman förs till sjukhus. Ingen tar reda på hur barnen har det . Lillebror flyttar till morbror, men där kan inte djuren bo, så den 15-åriga dottern bor ensam i huset med husdjuren långt utanför stan..

När pengarna tar slut går hon till ungdomsjouren på soc och ber om ekonomisk hjälp. Hon får nej. Ingen tar reda på varför hon är ensam. Ingen tar reda på hur det är med hennes mamma. De ger bara avslag. Idag är hennes mamma på bättringsvägen, men de har tvingats sälja sitt hus och bor i en lägenhet. Och när alla fasta kostnader är betalda ska 2 500 kronor räcka till mat, elevhemshyra och kläder för två barn och en mamma.

Jag undrar om de har större valfrihet nu, eller om de låga ersättningarna i sjukförsäkringen till och med gör familjerna mer fattiga än nödvändigt?


Sen över till ett annat problem orsakat av hur vårt skatteutjämningssystem ser ut.

Så här ser det ut om vi jämför Täby i Stockholm med Övertorneå. I Täby får kommunen för barn mellan ett och tre år inskrivna på dagis 101.218 kronor ur skatteutjämnings-systemet.
För barn i samma ålder i Övertorneå som också är inskrivna på dagis får kommunen 62.621 kronor ur samma skatteutjämningssystem. 
Har kommuninvånarna i den lilla kommunen Övertorneå samma valfrihet som de som bor i stora Täby?Inga kommentarer: