onsdag 31 oktober 2012

Hon saknas

Det finns reportrar och så finns det Cordelia Edvardsson. 

Fanns det.

Denna röst som i kraft av sina erfarenheter hade rätt att tala sanning. Varje gång en ny konflikt bröt ut i Mellanöstern de senaste 30 åren var det hon som kunde berätta så att vi förstod. Ja, att konflikten inte är enkel. Att de flesta som deltar är grå. För i hennes värld finns inget svart och inget vitt. Det som händer har en mångfasetterad gråskala.

Det som hände.

Bränt barn söker sig till elden kallade hon sin biografi. Läs den. Den är glasklar över vad som är mänskligt och vad som inte är. Det är den bok som lärt mig att vi inget begriper av hur ondskan ser ut. Förrän det är för sent, eller mycket sent.

Cordelia Edvardsson var vår fasta punkt i Israel när politiken hårdnade. Hon var den som kunde berätta om de svårigheter som palestinier lever under. Men den berättelse som jag minns mest sändes i radio i morse. Den om den lille pojken i kön i förintelselägret. Lyssna på henne här.

Hon bar upp en bit av vår historia. Den om hur Sverige sände ut vita bussar till koncentrationslägren och hur många viktiga människor som kom till oss.

Inga kommentarer: