fredag 19 mars 2010

Titta int' ut genom fönstret

Nej, jag ville inte titta ut. Men på väg till brevlådan kunde jag inte undvika att snöhögen växt med minst 25 centimeter sen igår morse.
Vid Karlaplan i Stockholm vill bostadsrättsinnehavarna inte titta ut. Bostadsrättsföreningen Fältöversten som förr var ett kvarter med hyresrätter har en lokal i huset som är byggd för en förskola. Det finns en lekpark för 40 barn på innergården. Det är där barnen stör och bostadsrättsinnehavarna varken vill se eller höra dem.
I och med att Stockholms kommun säljer ut sina lägenheter till bostadsrättsföreningar blir kommunen vräkt från sina lokaler. Överallt i innerstaden letar nu förskolor efter lokaler som kan byggas om till barnvänliga miljöer. Samtidigt bygger bostadsrättsföreningarna om förskolorna till lägenheter.
Vad bra det blir byggjobb tänkte jag först. Inte ett utan två projekt för varje förskola och lägenhetsombyggnad. Men leder det framåt? Kanske. Billigt blir det inte. Varken för förskolorna som får nya lokaler, eller de som köper lägenheterna i Fältöversten.
Min kompis Hauke skulle ha påmint mig om förskolan i södra Tyskland där hans son har gått.
"Du vet hyrorna är så dyra att barnen fick vara i en källarlokal med små fönster vid taket. De fick inte vara på gården och störa de som bor i huset. Ute fick de vara två gånger i veckan när de tog sig till parken."

4 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja, det är så det riskerar blir i längden, barnen inhysta i de sämsta lokalerna, för att inte tala om var de stackars gamlingarna kommer att placeras. Det är djungelns lag som gäller, den starkaste vinner. Skit i andra, svagare, roffa åt dig. Vilket samhälle, vilket liv.

Granne med potatisodlaren sa...

Vill vi verkligen ha detta, ett samhälle anpassat för den femtedel som har det bäst? Den frågan hade jag hoppats att politikerna ville ta tag i.

Anonym sa...

Dessutom körs barn och familjer ut från stan. Inga dagis, inga familjer. Kanske Stockholm blir en lyxigare långvårdsanstalt??!! Helt jävla sjukt!!!!

Granne med potatisodlaren sa...

Promenera runt en dag så ser du hur allt har förändrats. Det är på god väg att bli ett reservat för den femtedel som har det bäst.