tisdag 6 juli 2010

Chockdoktrinen

Om ni vill veta vad som kommer att hända i Storbritannien och i alla de andra europeiska länderna med "kris", läs Naomi Kleins bok Chockdoktrinen. Den kom för två år sen. Där berättar hon om hur de ekonomiska "kriserna" drabbar medborgarna. Hur de omdanar länder och vår uppfattning om demokratin.

En läsupplevelse utöver det vanliga.

Jag hittade boken på en resa genom Finland till Tallin. När vi vandrade runt i de nya delarna av Tallin fanns det oräkneliga bankpalats som svenska banker byggt upp. Storleken och antalet var obegripligt i en så'n liten stad. Och det gick fort när allt rasade. Och det gick efter Naomi Kleins beskrivning.

Vad kommer medborgarna i Europa att förlora för rättigheter?


Regeringen i London hotar med att ta bort 40 procent av utgifterna i statsbudgeten.

I den finns all sjukvård, all utbildning, all omsorg för de har inte delat upp sin budget som vi i kommuner, landsting och stat.

Vad kommer de brittiska medborgarna att få ge upp?

Idag klagar Drottningens stab för att den kungliga budgeten måste dras ned med 2,5 procent under året som kommer. "Vi kommer att ha röda siffror" påpekar staben.

Samtidigt visar nya siffror från utbildningsdepartementet att britterna väljer att satsa fel i grundskolan.

Andelen elever som misslyckas ökar för varje år. Och de ledande forskarna anser att det beror på att engelska barn stängs in i klassrummen vid fem års ålder.

Låt barnen leka till de är sju! Det är pedagogernas nya stridsrop.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Tack för påminnelssn, de boken har jag tänkt läsa, nu ska jag göra det.

Granne med potatisodlaren sa...

Gör det! Jag tycker att den skingrar dimmorna som ekonomerna strör runt oss.