onsdag 7 juli 2010

Bara Almedalen

Men tänk t o m Kulturnytt på radion lyckas med att hitta en föreställning på Gotland att recensera. Macbeth spelas på Roma teater. Rösterna från Almedalen fyller annars etern. Konservativa förslag utan annan grund än populism.
Vi föräldrar är så dåliga på att förstå utvecklingssamtal och skriftliga besked om våra barn att vi måste få ett betyg i handen, säger Jan Björklund. Det skulle betyda allt för att eleverna skulle få chansen att lära sig det de ska.

Skitsnack, säger jag.

Lärare som inte skyller barnens misslyckanden på andra. Det är vad som gör skillnad. Gunilla Hammar Säfström, läraren i svenska, som var med och gjorde teveprogrammen om klass 9 A i Johannnesskolan i Malmö, hon poängterar att ansvaret ligger hos lärarna. I de skolor där lärarna var överens om att skolarbetet ska ske i skolan under ledning av lärare så når eleverna goda resultat.
Gunilla HS säger att de lärare som ser elevers misslyckanden som något som de inte kan påverka kommer aldrig att kunna nå målen i skolan.  "Vi misslyckas om eleverna misslyckas," säger hon inför en ny tv-serie om pedagogik och lärande som kommer i höst.

Mamma, säger S vi har haft en av de bästa lärarna i historia. Ingen ville missa hans lektioner. Vi fick tänka och lära oss och han lyssnade och hjälpte oss.

Och för alla som har glömt. Läroplanen som kom 1994 och som Jan Björklund skyller för allt ont. Den är moderat. Den lades fram av dåvarande skolministern Beatrice Ask (m) i den borgliga regeringen som valdes 1991.

3 kommentarer:

Jenny sa...

Väl rutet, som du själv brukar säga Eva! Och visst hör man mest "konservativa förslag utan annan grund än populism" från Almedalen. Jag har sedan länge stängt av öronen.

Ps. Gillar din nya profilbild skarpt! Du ser så lycklig ut.

Evas värld sa...

Heja Eva! Kloka synpunkter som vanligt. Vem minns inte de kunniga besjälade lärarna som aldrig hade problem med disciplinen? Min svenskalärare höjde aldrig rösten, vi satt ändå som ljus på hans kunniga lektioner.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Jenny! Och Eva det är verkligen så att det absolut viktigaste i skolan är lärarna och eleverna. Skolinspektionen här uppe intervjuade högstadielärare på en skola som nu ska läggas ner. De svarade på fullt allvar på frågan varför de inte arbetade för att eleverna skulle lära sig det som krävs enligt läroplanen:
Det är bäst så. Det är bäst för eleverna att de inte klarar av att gå i gymnasiet!!!

Hjälper betyg mot denna letargi?!