tisdag 20 september 2011

Fardagsfunderingar

Fri som fågeln, eller bostadslös?
Fardag.
Dagen då alla flyttade. Momorsmor valde att byta sin etta mot en nästan lika da'n. Vid varje flytt fick hon minst en månad utan hyra. Det var lägenhetsöverskott.

Inte för att det fanns många lägenheter, utan för att det fanns få som kunde betala. Snart är vi där igen. När det står lägenheter tomma för att hyrorna är högre än en vanlig månadslön. En nybyggd etta kostar 7 000 kronor i Luleå.

En av mina vänner säger: Inte kan Tomas och Emma bo på 40 kvm, det är väl för litet? Ett fynd, säger jag som började i en etta på 19 kvadrat.

Nu har vi hamnat där bostadspolitiken började. Dyra lägenheter och trångboddhet. Då införde regeringen subventioner och ränteavdrag. Vilket gav alla som köpte en ny bostad mellan 1969-1988 mycket lägre omkostnader.  Och bostadsstandarden ökade. Sen kom 1990-talets kris.

Finansminister Göran Persson(s) yttrade sina visionslösa ord: Den som är satt i skuld är inte fri. Och sen dess har välfärden ökat för de 10 procent som äger mest och minskat för dem som inget har.

Det tänker jag på idag när Anders Borg, finansminister (m) ska lägga fram sin budget.

Fem miljarder kronor satsar han på att sänka momsen på mat som serveras på restaurang.

Tänk om han hade satsat 5 miljarder på bostäder!
3 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja du Eva, tänk om han hade gjort det i stället, men det är ett otroligt ätande på restaurang, för en del, och mer ska det bli. Som alltid, kloka ord av dig, tack för du alltid engagerar dig!

Maria Moln sa...

Jag hörde om en student i Uppsala som hyrde ett rum i en lägenhet för 4000 i månaden, liksom en annan student som hyrde enhusvagn för samma groteska pris. Jag håller med dig.

Granne med potatisodlaren sa...

Outgrundligt är att så många tycker att människor med låga inkomster kan låta bli att bo.

Jane, det är inte vårt att engagera sig när jag ser hur svårt det är att få bo när man är ung och verkligen behöver en bostad.:)

Maria, det gäller att flyta med och ta för sig, eller? Nej, tänk om hyresvärdar kunde hyra ut lägenheter till fler än en person, som S bor. Då skulle fler unga kunna flytta och leva samtidigt.