fredag 5 oktober 2012

Jag saknar Pella

Barbro Lindgrens söner Bröderna Lindgren gör succé tillsammans med Mattias Alkberg. Deras varumärke är att visa respekt för både barn och vuxna. Ingen kommer att vilja flytta på Loranga, Masarin och Dartanjang från några hyllor på biblioteket.

Ikea visar respekt för världens mest kvinnoföraktande ledning när de digitalt suddar ut alla kvinnor ur sin katalog. Var? Jo Ikea böjer sig för kungahuset Said i Saudiarabien. Inte ens den kvinnliga designern fick vara med på bild.

Jag undrar varför kritiken mot bibliotekarier som tar bort böcker med människoföraktande innehåll kan blåsa upp till storm, men när ett företag som basunerar ut att det står för demokrati, utplånar alla kvinnor på bild, då hörs inte alls samma kritik.

I alla år har biblioteken tagit bort de böcker som inte är aktuella. Om jag hade fått välja så skulle alla Anna-Lisa Wärnlöfs, Claques, böcker finnas på rad i varje bibliotek. Hon visste hur det var att vara tonåring med osäkerhet och olycklig kärlek. Men redan för 20 år sedan började böckerna om Pella säljas ut.

Socialdemokraterna har släppt hela sin skuggbudget. Magdalena Andersson har berättat om hur de vill förändra arbetsmarknadsåtervändsgränden Fas 3. Viktigast inför framtiden kan vara den satsning på mindre grupper i förskolan och på lågstadiet som de vill använda 2 miljarder kronor till.

I 500 år har romer bott i Sverige. Lika länge har vi diskriminerat dem. Sveriges radios ekoredaktion har undersökt om romer får hyra bilar på Statoil och OK/Q8. I Norrbotten fick fem stationer besök. På två av dem ljög personalen och sa att inga bilar fanns att hyra. Tanja Hagert som arbetar med ett nytt projekt för att minska diskrimineringen är bedrövad. Hur de bemöttes kan du läsa här.

Demokrati är inte givet. Allmänna val som inte manipuleras är sällsynta i de forna Sovjetrepublikerna. Därför finns det anledning att fira. Att skåla för Georgien och hoppas på att valresultatet kommer att synas i deras beslutande församlingar.
Inga kommentarer: