lördag 1 december 2012

Kryddor och vin=julkänslaEftersom ingenting fungerade igår kommer gårdagens inlägg här.

Har ni också lyssnat till riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, (M)? Ja, när hon diskuterar vad som ska ge rätt till RUT-avdrag? Hör ni hur hon lägger ansvaret på Skatteverket när de regler som hon vill ha ifrågasätts?
Gång på gång upprepar hon samma mantra. Det är inte vi politiker som ska bestämma vad folk ska dra av! Vem är det då som ska lagstifta om skatterna?  Är det inte ett av de viktigaste uppdragen som hon som riksdagsledamot har?
Helt klart är reglerna för vad som kan ge RUT-avdrag inte i takt med vad vanliga löntagare efterfrågar. Eller? Idag är det arbeten som vem som helst kan utföra, enligt myndigheterna, som ger avdrag. Arbetsuppgifter som att putsa silver, tvätta kristallkronor, ge privatlektioner i franska, att blanda drinkar på fester, men inte arbetsuppgifter som kräver en utbildning... som att beskära fruktträden.

Enligt denna logik ger egen glöggblandning avdrag om du tar in en hjälp. Det kan behövas om vi använder de krångliga recept som finns på nätet.Allt från kanel, kardumumma, ingefära, kryddnejlikor, pomerans och socker ska dra i en flaska rött vin över natten. Eller kanske kan vi klara av det själva, Eller?

SSAB ska dra ner. De har slutit ett avtall med Metall om att de anställda ska arbeta 80 procent och få ett löneavdrag på tio procent. Detta är tvärtemot den svenska modellen. Enligt de avtal och överrenskommelser som vi har haft på arbetsmarkanden skulle förbudet mot att bryta avtalen göra att företagen rationaliserade och ökade det ekonomiska innehållet i varje arbetad timme. Tvärtemot RUT-avdraget där arbetenen med lågt ekonomiskt innehåll skapas med hjälp av specialregler.

Specialregler gällde även för Torgny Segerstedt när han var ansvarig utgivare för Göteborgshandels- och sjöfartstidning(GHT) under det andra världskriget. Han var en av få som kritiserade Hitler och nazityskland öppet. Vilket innebar att samlingsregeringen stoppade hans tidning från att distribueras. I jul kommer Jan Troells porträtt, "Dom över död man", på den ikonförklarade publicisten.

Idag vet vi att några ikoner sällan vandrar på gatorna. Först kom IB-affären när socialdemokraternas hemliga säkerhetsavdelning avslöjades. Sen kom Geijer-affären när den socialdemokratiske justieministern avslöjades och ansågs vara en säkerhetsrisk på grund av sina sexköp. Den film som går på biograferna skjuter tyvärr över målet när det inte räcker med att vår högsta ansvarige för lagarna beter sig som ett fegt svin. Kommer ni ihåg vad som diskuterades i Norrbotten? Om riksdagsledamoten som utpekades som torsk och hans kollega som frös ut när hon slog larm?

Vem som slog larm om Lennart Geijer? Leif GW Persson som då var en ung polisforskare på rikspolisstyrelsen. Det fick han betala dyrt för, liksom vår norrbottniska riksdagsledamot när hon larmade. Men Leif GW Persson hittade ett sätt att hämnas. Han skrev en deckare om vad som hänt. Den sålde som smör och gav honom ekonomisk självständighet.

Ja, han behöver inte göra RUT-avdrag när han har anställda som blandar drinkar, putsar fönster, tvättar kristallen eller dammar bokhyllorna. De som verkligen behöver hjälp har en allt större marknad med svart arbetskraft. I och med att det blir vanligt med hushållsstädning blir det allt svårare att kontrollera marknaden. Duktiga kvinnor från Polen skapar bolag som utför arbete i Sverige. Hur ska någon myndighet kunna kontrollera vilka villkor som gäller? 

2 kommentarer:

Karin K sa...

Ibland kan man sakna Stig Dagerman, Astrid Lindgren och August Strindberg.
Tänk vilka noveller de skulle kunna skriva om Skatteverkets beskrivning av RUT-avdrag.
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/husarbete/exempelparutarbete.4.2ef18e6a125660db8b080001424.html
Det börjar sakligt att avdraget gäller tjänster som tillhör hushållsarbetets kärnområde. Sedan följer ett stort antal punkter, som man kan anta personer har försökt dra av för. Gillar särskilt taxiresor för att hämta barn på dagis! Det var väl Maud Olofsson som sa att bara fantasin sätter gränser.
Man kan bli mörkrädd om man jämför med den allt snävare och snävare definitionen av välfärdens kärna och med migrationsverkets direktiv.
Men lilla Maria hon är allt en redig moderat …
Alla kan rekommenderas att se sista avsnittet i SVTs serie Why poverty? Det handlade om dagens USA. Skrämmande så mycket man kan känna igen från dagens Sverige. Från politiker som har Ayn Rand som rättesnöre, till försök att minska fackets inflytande. Hoppas SVT gör en uppföljning med svensk vinkling.

Granne med potatisodlaren sa...

Hej Karin! Ja, vilka noveller det skulle bli. Mustigt språk och härliga beskrivningar av hur RUT-folket lever vid sidan om. Men det är inte dikt utan verklighet. Inte allas samhälle utan mest ett samhälle för en femtedel. Ja, de som har sett sina förmögenheter växa när löntagarna inte fått del i företagens vinster.