onsdag 28 november 2012

Vad säger du?

Tittar ut och ser hur planteringsbordet står där fyllt av glömda saker som borde hamnat i ordning någon annanstans. Det finns ju inte någon chans att de skulle komma till användning inom det närmsta halvåret.

Istället är det tid att leta. Leta fram broddarna. Inte lätt att stå stilla på trätrappen nu när isen lägger sig i nya lager för varje kall natt. Isande kall.

Lyssnar till Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson, han vill ta reda på hur det är att leva på socialbidragsnormen, och väcka debatt. I den socialdemokratiska kommunen lever fler än var 20:e på försörjningsstöd, det vi kallade socialbidrag, över 6 procent. Trots att det bara är 11 mil till Stockholm.

Det är 27 år sedan jag cyklade omkring i sme'stan med block och penna. Då var det inte kris. Men det fanns många sociala problem. Allt fler av de arbetsplatser som gjort sta'n till en välmående plats slog igen. Då fick den anrika fabriken Gense besök från Franska handelskammaren. Franska husgerådsbutikers anställda fick lära sig allt om bestick för att äta kräftor, hummer och sill. Det var inte som nu när Genses bestick tillverkas i Kina.

Traktorer från VolvoBM rulllade ut från fabriken, tiotusentals limpor från Skogaholm fyllde långtradare varje morgon och allt var som det varit eller kanske inte ändå.

Underleverantörer började gå i konkurs, allt fler arbetsuppgifter togs över av ny teknik...och så ökade arbetslösheten. Då klev en ny generation politiker in i Stadshuset.

Lokaler som förut varit mekaniska verkstäder, otroligt vackra byggnader, blev Mälardalens högskola och Eskilstuna folkhögskola. Men i och med att vi aldrig har minskat antalet arbetstimmar i takt med de tekniska landvinningarna ökar arbetslösheten för varje år som går. Det räcker inte med att vi kan göra otroligt mycket mer per tidsenhet när det arbetsuppgifter som vi ersätter industriarbetet med inte har ett ekonomiskt värde.

För att återvända till Jimmy Jansson. Han är glad för att hans aktion blir uppmärksammad.

- Vi måste alla vara med och se till att fler kommer in på arbetsmarknaden. Det är hans kommentar.

Vad är din?


Inga kommentarer: