onsdag 3 april 2013

Två miljoner skäl att dela på ansvaret

Idag undrar jag om de drömmar som vi har burit på har gjort oss blinda för alla förändringar. Vem hade kunnat tänka sig att en person som har arbetat hela sitt liv skulle få en så låg pension att det behövs ett tillskott? Inte jag i alla fall. Idag börjar Elisabet Hedmans artikelserie om Fattigsverige av idag.

I den berättar professor Lena Abrahamsson att i genomsnitt, tjänar alla män 2 miljoner kronor mer per arbetsliv än kvinnorna, i Sverige. Två miljoner orsaker till att ställa helt andra krav på männen än på kvinnorna? Ja, de kanske skulle ta över hela ansvaret för familjen nu när de tjänar så många fler kronor? Kvinnorna tvingas att ta extra jobb för att kunna överleva efter 65. Det "nya" pensionssystemet ger inte pensioner som någon kan leva på, möjligtvis överleva på.

Bo Könberg som var folkpartistisk socialförsäkringsminister i Bildts regering 1991-94 betonar att pensionssystemet blev mer generöst än det var tänkt. Han rycker ut till systemets försvar och förklarar att svenskarna får den pension som han/hon förtjänar. Detta säger en person som i alla sina dagar kan leva av inkomstgarantier som vi väljare betalar ut till honom och dessutom en lön som landshövding i Södermanland.

Jag undrar hur han har det där i residenset i Nyköping när han tar sig ut och ser de kvinnor som han har författigat. Ja, pensionssystemet ger inte en rättvis ersättning till de kvinnor som tagit ut föräldradagar, varit hemma med sjukt barn och arbetat deltid för att deras män skulle kunna tjäna sina två miljoner kronor mer.

2 kommentarer:

Min blogg sa...

Vist är det sorgligt när de drömmar vi hade nu kraschar mot verklighten. Överallt ser jag kvinnliga vänner som frågar sig hur de ska kunna klara av att leva på sin pension.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är helt otroligt att detta kan ske utan att dessa kvinnor som nu går i pension tar i och kräver sin rätt.
Min mamma som har haft pension i tjugo år och som varit hemmafru i 12 år har lika mycket i pension som de kvinnor som arbetat hela sina liv,tack vare att alla födda före 1937 kompenseras.