onsdag 7 mars 2012

Var du bor avgör din hälsa

Honeymoon heter denna sirliga blomma. Smekmånad. Det har inte vår regeringen längre. Nu får vi veta vad som sker bakom försvarets hemligstämpling och i vår statsministers huvud.

Vi lever i en James Bondfilm påpekade min gamla mamma. Hon som väldigt ofta sitter uppe och ser om dem. Ja, vi lever i en verklighet där våra två största partier, moderaterna och socialdemokraterna, har tagit olika beslut i regeringsställning som innebär att vi som stat ska hjälpa världens värsta diktatur att bygga en 35 byggnader stor vapenfabrik. Bort all kritik av Saudi Arabien, in rullar dollar.

Glöm stödet till de människor som lever i dessa religiösa helveten på jorden.

Vad sa statsministern? Jo, han tog upp paret Myrdals falnande arv. I en intervju om framtidens sjukvård föreslår han att alla har sitt eget ansvar för vilka sjukdomar som de drabbas av. I bästa storebrorsanda pratar han om vikten av att alla gör vad de kan för att inte bli sjuka.

Individen har lösningen på alla problem enligt Fredrik Reinfeldt.


(Glöm inte att hans fru Filippa Reinfeldt sjukvårdslandstingsråd föreslår att patienterna ska bota sig själva med hjälp av en dator.)


Samtidigt visar nästan all forskning att det är vår ekonomiska status och våra gener som avgör hur länge vi får leva friska.


Det ser vi när vi tittar på hur lång vår medellivstid är i Sveriges alla olika postnummerområden.

Höga inkomster och god utbildning ger ett långt friskt liv, motsatsen ger ett kortare liv.

Lite kan vi påverka genom att äta bra mat, röra oss mera och hålla oss borta från alkohol och droger.

Mer kan vi göra genom att låta bli att röka. Men kommer Fredrik Reinfeldt att införa tobaksförbud för att förbättra folkhälsan, eller begränsa antalet vinflaskor som vi får köpa per vecka?

Dessa två åtgärder skulle kunna förbättra hälsan mer än alla andra åtgärder tillsammans! Men vill vi leva i ett hälsofascistiskt samhälle där alla som inte följer strikta regler är förlorare?

Inga kommentarer: