fredag 9 mars 2012

Trådkommunikation på riktigt


"Trådtradare" fraktar malmen
En elektrifierad väg med "trådtradare". Sannolikt blir det så malmen från Pajalagruvorna ska transporteras till Svappavaara.
Trafikverket tittar just nu på en lösning, rapporterar SVT Nordnytt.

Den första juni ska Trafikverket vara klar över hur den tio mil långa vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara ska elektrifieras.
- Man kan kalla det trådtradare. Det har funnits på försök i andra delar av Europa. Det finns flera som tittar, inte minst Volvo och Scania är ju väldigt intresserade av att hitta framtidens lastbilar som är fossilfria vilket vi också tycker är bra, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för Nordnytt.
Kostnaden beräknas till cirka en miljard kronor. I Trafikverkets uppdrag ingår också att undersöka möjligheten för att få in privat kapital till projektet.Jag ska skicka en blå anemon till kommunikationsminister Catharina Elmsäter-Svärd den dag en trådväg kommer att fungera mellan Pajala och Svappavara. Är det någon förutom vår kommunikationsminister som tror att en tråd dragen längs med skogsvägar inte behöver tillsyn dygnet runt? Tio mil där långtradarna ska rull dygnet runt med malm som ska lastas på järnvägsvagnar innan den fraktas till Narvik. Ett sårbart system. Ett system som jag undrar om vår minister hade vågat presentera i Stockholm. Ibland får jag för mig att antalet mil till huvudstaden avgör hur vidlyftiga de politiska förslagen blir.

Läs kommentarerna till denna futuristiska form av trådkommunikation "in real life" här.


Denna vecka har vi, vår ansvarige utgivare och alla läsare diskuterat kommentarerna på webben. Läs Anders Ingvardssons blogg här och se vad olika läsare tycker. Vi lägger ner mycket tid på att läsa alla kommentarer. Och det ska de vara värda. Eller hur?
På låtsas är det i alla fall när Hyptnositören spelas in i Norrbotten. Den stora filminspelningen är den dyraste i filmhistorien här. Efter en lunch med köttbullar fick skådespelarna berätta om hur det är att göra en riktigt våldsam thriller i lugnet uppe på Kronan och i Älvsbyn.
Inga kommentarer: