tisdag 5 mars 2013

Vem vann? Kirunaborna?

Vem vann? Ja, det kan man undra när alla utropar Whites arkitektbyrå som vinnare i tävlingen om hur det nya Kiruna ska utformas. Jag hoppas att det är alla kirunabor som har vunnit.

Idén om att förflytta centrum mot nya viktiga platser och byggnader längs med en esplanad för att inte skapa två olika Kiruna låter som en snygg lösning på ett ganska svårt problem. Tar vi bort allt lullull som gondoler på tråd mellan staden och gruvan så finns det något genialt i att låta stan förflytta sig själv. Det är som  när landskapsarkitekter låter invånarna ta sina egna vägar i en park innan de skapar gångstigar som är permanenta. Nu ser det ut som om White använder samma koncept. De bygger stadshus, järnvägsstation och flyttar kyrkan till den första platsen. En kort bit från de platser där flest människor rör sig idag. Och sen förflyttas staden efter esplanaden allt längre ut från det gamla centrum.

Det ska inte finnas ett vacum mellan 1900-talets superplanerade stad och 2010-talets nya centrum.

Spännade är det att få följa denna aldrig förut genomförda stadsflytt. Jag tror att det är självklart att det förslag som innehåller flest band till Hjalmar Lundboms mönsterstad vann.

Inga kommentarer: