fredag 8 mars 2013

Dramatiska draman

Det fanns en tid när flickskolans rektor skrev deckare under pseudonym. Hon använde sina lov i Nora till att skapa ruskiga historier om hur litteraturstudenten Puck Bure och hennes make docenten träffar på olika lik i Bergslagen och på Stockholms högskola.

Hon hette Dagmar Lange, och ansågs vara en pedagogisk titan, när hon arbetade som rektor på Nya elementar för flickor på Östermalm i Stockholm. Som deckarförfattare tog hon namnet Maria Lang. Det var känsligt att skriva böcker som var nöjesläsning om hon skulle tas på allvar som pedagog. Dessutom innehåller hennes första bok "Mördaren ljuger inte ensam" två huvudpersoner som lever i ett lesbiskt förhållande. Det sågs inte med blida ögon, förutom av Barbro Alving på Dagens Nyheter. Hon levde ju med sin Lojsan. Tiden gick och Einar med sin Puck försvann ut i periferin. Kvar som oomtvistad pussellösare fanns kommissarien Christer Wijk. De berättelserna var aldrig lika uppskattade som de där både yrkespersonen Christer och amatörerna Bure slog ihop sina kloka skallar.

Nu ska Tuva Novotny gestalta Puck Bure på den vita duken. Undrar hur det går?

Ett annat drama som kommer att utspela sig inför våra ögon är kampen om vem som ska bli kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Luleå. Denna vecka lanseras Niklas Nordström. Han äger och arbetar på PR-byrån Prime. Inför det förra valet anklagades byrån för att ha haft ett uppdrag från Svenskt näringsliv som gick ut på att Niklas Nordström skulle påverka socialdemokraterna, och Mona Sahlin, att förändra partiets politik så att den passar Svenskt näringsliv bättre.

Det tredje dramat denna vecka utspelar sig i teve när en kvinna och nio män tävlar om att få ställa upp i den europeiska melodifestivalen i Malmö. Det dramat avstod engerlsmännen från. Där utsåg BBC Bonnie Tyler till det Förenade Kungadömets representant.

Drama nummer fyra involverade Kirunas befolkning och White arkitektbyrå. White vann tävlingen om vilket företag som ska skapa det nya Kiruna. Kirunas befolkning får hoppas att även de blir vinnare när arkitekterna skapar en esplanad som ska binda samman det nya med det gamla.

Och börjar Stadshuset, de nya bostadshusen och den nya järnvägsknuten  byggas kommer bostadsbyggandet att slå i taket. Ja, inte minska för varje år som idag. Sedan valet 2006 har antalet bostäder som byggs varje år minskat med 76 procent.

Men det blir inte billigt. Inte lätt att betala. Vår riksbankschef oroar sig för att de som har bostadslån idag kommer att dö innan de har betalat tillbaka skulderna. Inte som de som köpte hus mellan 1965 och 1980. De har kunnat amortera sina lån på grund av att inflationen har varit högre än räntorna.

2 kommentarer:

Min blogg sa...

Dramatiken i vardagen överträffar vida de flesta deckarintriger

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, alltid. Jag läste Maria Svelands blogg nu på morgonen och vad som skedde i Göteborg gör mig förtvivlad. Jag hoppas att jag snart blir ilsken igen.