fredag 7 juni 2013

Hon visste allt, nu vet säkerhetstjänsten

100 miljoner amerikaner kontrolleras och övervakas av den nationella säkerhetstjänsten. Det har den engelska tidningen the Guardian avslöjat och nu bekräftar NSA, som säkerhetstjänsten heter, att det är sant. De samlar på uppgifter om vem som ringer, till vem de ringer, när de ringer och var de befinner sig. Det var mycket enklare förr. Då anställde man telefonister som visste allt om alla. Då pratade vi om att storebror övervakar, och att Sovjetsystemet var värst. Hur är det nu?

Ekonomer som utreder den höga arbetslösheten har kommit fram till att den inte beror på en lågkonjunktur, utan att den är strukturell. Den dåliga nyheten är att då minskar den inte speciellt mycket om konjunkturen blir högre, men den mycket goda nyheten är att då kan vi påverka den. Om vi förändrar arbetsmarknaden och tar politiska beslut som leder till nya jobb finns en möjlighet att få en annan arbetsmarknad. Kanske en där de människor som arbetar i hemtjänsten slipper att vara på två ställen samtidigt?

De barn som söker asyl kommer att få stanna i det land där de ansöker om prövning. Det har EU-domstolen slagit fast. Nu ska inget barn tvingas att resa till det land där de först kom in i Schengenområdet.

Regeringen kritiseras av konstitutionsutskottet. Denna vecka var det Sten Tolgfors och Annie Lööf som fick svara på frågor från ordföranden Peter Eriksson. Annie Lööf fick kritik för att hon inte höll sig till sanningen.

Det händer inte så mycket efter det att detta utskott påpekat att ett statsråd gjort fel. Men vi får hoppas att det går bättre nästa gång med att hålla sig till reglerna.

Regler om sommarsemester på fyra veckor för alla sjuksköterskor är något som landstingen inte vill kännas vid. För tionde året i rad erbjuder sjukhusen högre lön under sommaren för att de ska slippa anställa nyutbildade sjuksköterskor. Ja, de nya vill ju inte gå med på att arbeta för en lön under 25 000 kronor. Vilket sjukhusledningarna tycker är för dyrt. Vad ledningen tjänar, inte under 25 000 kronor i alla fall. Snarare dubbelt så mycket.

På lördagen gifter sig prinsessan Madeleine i Slottskyrkan med sin fondförvaltare, Christoffer O'Neill. På två språk. Denna gång säger gemålen: I do.

Han har valt att förbli ofrälse och behålla sin katolska tro. Sina två medborgarskap och sitt yrke. Och de två flyttar inte från New York.

 (Trots detta kommer de att få apanage från de svenska skattebetalarna. Det är inte som med oss vanliga att vi inte kan vistas utanför landets gränser längre än sex månader om vi inte vill förlora våra socialförsäkringar.)

Inga kommentarer: