tisdag 7 maj 2013

Osäkert

En av mina vänner från barndomens somrar är jurist. Hon arbetar i södra Sverige som ombud. Ibland är hon ombud för flyktingar. Varje gång media har en debatt om hur lätt det skulle vara att få stanna i Sverige säger hon riktigt förbannat: De har ingen aning om vad som krävs för att få ett uppehållstillstånd.

Nej vi har inte vetat vad som krävs.Men läser vi Lena Tegströms reportage i dagens tidning så får vi veta att i Sverige räcker det inte att vara ensam överlevande i en familj som mördats av fiender till fadern. Migrationsverket anser att den unge mannen ska gömma sig i Kabul, trots att familjens fiender sökt efter honom där.

Sveriges främste Afghanistankännare Anders Fänge anser att ingen av dem som sakta svälter sig in i döden i Boden skulle kunna klara sig i Afghanistan.
Han säger:

Jag tycker att man ska titta närmare på om man kan sända tillbaka människor till Afghanistan. Alla oberoende bedömare förutser en osäker framtid med värre våldsamheter och en allvarligare krigssituation.

En kort tid delade jag bostad med en ung student från Afghanistan. Vi hyrde rum hos en äldre kvinna på Bergviken. Han hade klarat av sina studier för att bli behörig att söka till Tekniska högskolan i Luleå. Hans föräldrar var en del av den sovjetiska makten i Kabul. De hade utbildat sig i Moskva. Men för 27 år sedan var det inte långt kvar innan Sovjet förlorade det kalla kriget och lämnade landet. Då var det förött av inbördeskrig. Sen kom de olika islamistiska gerillagrupperna som vi kallar talibaner idag. De hade fått sina pengar och vapen från USA. Inbördeskriget böljade fram över landet. Kvinnorna stängdes in i stora tygsjok och fick stanna i hemmen. Barnen förlorade möjligheten att gå i skola. De hänvisades till koranskolor.

Det är väl ungefär då som Usama-bin-laden planerar sitt dåd mot New York. Snart börjar kriget mot terrorn.

Vi deltar tillsammans med Nato.

Men lyckas vi göra landet säkrare?


Inga kommentarer: