fredag 10 maj 2013

Fanns det några ryska flygplan i luften, Carl Bildt?

Det kostar 1, 6 miljoner konor att hålla Victorias torg snöfritt. Torget ligger på gränsen mellan Haparanda och Torneå och nu får tvillingstäderna dela på fakturan. Värme är inte gratis.I alla fall inte än. När meteorologerna talar om sommar får vi njuta av kyliga vindar och den sista snösmältningen. Det känns som om det är ett bra tag till att medeltemperaturen blir tio grader en vecka i sträck. Då utropar meteorologerna sin sommar.

Kyligt var det när vår utrikesminister Carl Bildt gjorde sin karriär på 1980-talet. Då han jagade sovjetiska ubåtar i den svenska skärgården. De visade sig vara djur som gjorde olika ljud under vattnet. I påskas var det ryska stridsplan som närmade sig Sverige. Två bombplan och fyra jaktplan var 3,5 mil från den svenska gränsen. Flygvapnet i Sverige hade ingen beredskap så det var Nato som flög ut över Östersjön. Sex veckor senare avfärdar Carl Bildt debatten och kallar den rätt hysterisk.
Det finns inget sakligt underlag, säger han, för påståendet att Ryssland övade anfall mot Sverige.

Ännu kallare blir det för varje år med massarbetslöshet i Europa. I Ungern kapas demokratin av Jobbik och Fidesz, och i Storbritannien heter landets tredje största parti UK Independence Party. Det fick Drottning Elizabeth och hennes Toryregering att fylla regeringsförklaringen med främlingsrädsla. Förra gången massarbetslösheten spreds över de brittiska öarna var det Brittish union of Fascist med ledaren Oswald Mosley som tågade på gatorna.

Han talade alltid om vad vanliga människor måste offra för saken. Övertron på idéer fanns också 1913. Då skulle litteraturen och musiken vara med och skapa den moderna människan. Coco Chanel klädde henne och Igor Stravinsky upprörde henne med sitt verk Våroffer. Debatten om vad som kan spelas, dansas och göras på en scen ekade från Paris, över Berlin till New York.

Idag är det självklart för oss att media skildrar USA som om det ligger närmare oss än Berlin. Och på många sätt är det ingen skillnad mellan de brott mot flickor och kvinnor som begås här eller där. Denna vecka följer vi den obegripligt hemska kidnappningen av tre unga kvinnor i Cleveland som tog sig ut ur huset efter tio år.

Tio år. Då för tio år sedan fanns det fortfarande svenskar som visste när folknykterhetens dag firas. På bakfyllans dag sa många efter den första utomhusfyllan. Andra kallar den kristiflygaredagen. Kristi himmelfärds dag var den enda lediga dagen då nykterhetsrörelsen kunde samlas när de ville sprida sitt budskap 1925. 

Inga kommentarer: