fredag 16 mars 2012

Härlig är ...

Hon sjunger Härlig är jorden som en besvärjelse, som ett skydd mot ondska. Tänk det hjälper i sagans värld. Allt som skrämmer och förfärar försvinner. Kvar finns känslans av den gamla psalmens trygga lunk. Det är inte endast i teveserier Härlig är jorden hjälper mot  svarta nätter, en taktfast psalm håller rädslan stången för kvinnor som måste röra sig i en mörklagd stad.

Det berättar Tina när hon kommer hem från sitt sena arbetspass i hemtjänsten. Det berättar Linnea när hon vandrar hem från nattbussen i en tom förort.

Varför fastnar vi för denna psalm som sjungs på begravningar? Ett svar är att alla som vandrar runt och sjunger på en psalm verkar otillräkneliga på dem som inte kan språket. Vi gör oss tokiga i andras ögon för att skrämma dem på flykten. Enkelt och ofarligt. Och rätt humoristiskt.

Om en psalm kan räcka för att ge säkerhet i en saga så räcker den inte för att skydda liv i arresten. Denna vecka kom tingsrättens dom mot de två poliser som hade hand om en diabetessjuk man när han dog i arresten i Luleå. Befälet friades och polismannen fälldes för tjänstefel. Nu har åklagaren överklagat domen. Läs Johan Håkanssons blogg  här.

Sången hjälper inte mot de oseriösa entreprenörer som låter sina anställda arbeta på ett så osäkert sätt att antalet skadade på våra arbetsplatser ökar. Inte hos dem som köper in tjänsterna men hos underleverantörerna. Vi har fått en ny underklass, de som inte försäkras och som inte får ersättning om de skadas.

Nej, mot mardrömmar hjälper inga sånger. Sångerna ger väl snarast drömmar om lycka och kärlek. Drömmar som kan slå in.Läs om Patrik som tror på musikens kraft.

Den trodde jag också på när jag som 21-åring marscherade från den sista metron längs med rue des Plantes i ett mörklagt Paris. På den ena sidan hade jag ett nedlagt järnvägsspår och på den andra sträckte sig ett enormt sjukhusområde. Då var det jag som skrålade Härlig är jorden så att alla stackars grannar vek av.

Inga kommentarer: