lördag 2 april 2011

För många år sedan

satt jag tillsammans med H i Piteå. Vi hade precis lyssnat på redaktionscheferna för Al-Jazeera. Våra ögon öppnades inför en ny värld. Då sa bägge redaktörerna att vi skulle få se hur Al-Jazeera skulle påverka de unga välutbildade i Mellanöstern, Nordafrika och på den arabiska halvön att kräva demokrati inom 15 år. De hade rätt. Det gick till och med fortare.

Vi ville att tevestationen skulle satsa på sändningar till väst för att vi skulle begripa mer av vad som händer i de arabisktalande länderna. Ingen idé sa de då.

Men året därpå hände 11:e september.


Vid lunchbordet i Piteå berättade de två redaktörerna att de bägge varit anställda i Storbritannien och Frankrike för att göra program för publiken med arabisk bakgrund. Dessa sändningar var nedlagda och då tog emiren i Quatar chansen och anställde hela redaktioner med välutbildade journalister. Deras bakgrund som självständiga journalister gjorde succé från första sändningen.

Hos tittarna, inte hos makthavarna.

2 kommentarer:

Evas värld sa...

Måste ta mig samman och skaffa den kanalen!

Granne med potatisodlaren sa...

Vi har haft den sen de började sända på engelska. Men nu har vår leverantör av kanaler tagit bort Al-Jazeera. Och det går inte att få tillbaka den för närvarande. Det som är mycket intressant är att i och med att reportrar och presentatörer pratar the queens english är de så trovärdiga, även när man skulle kunna ifrågasätta vad de säger. Det lika som när CNN eller BBC påstår saker som inte stämmer. Deras röster säger ju att allt är sant.