söndag 27 mars 2011

Helt avgörande vilken klass barnen tillhör

Det visar alla undersökningar av hur lärare sätter betyg. Alla börjar i en skola där deras plats redan är bestämd som sexåringar. Idag när jag hämtade Svenska Dagbladet i brevlådan följde ett reklamblad med.

Det är två lärare Annika Olin och Malin Tyren som har startat ett läxläsningsföretag vid sidan om sina lärartjänster.

(Alla som har 450 kronor per timme kan få hjälp av en behörig lärare. (Då är RUT-avdraget gjort.) Äntligen en riktig lön skulle man kunna säga. Om företaget betalar ut allt till läraren.)

Men får lärare anställda av kommuner ha en verksamhet vid sidan om? I samma bransch? Istället för att lägga ner all kraft på de elev er som de är anställda för att utbilda?

I Nacka kommun är det kommunen som anställer barnvakter. Ja, de familjer som har råd får sin barnomsorg genom barnvakter för barnomsorgspengen-sen får familjerna betala resten. Billigare än att ordna riktig barnomsorg med utbildade pedagoger säger kommunens företrädare. Vilket innebär en kostnad på många tusenlappar för både kommunerna och familjerna. Vinsten står barnpassningsföretagen för. Och de familjer som har pengar.

Vi placeras redan vid födseln på det trappsteg där våra föräldrar finns. Skolpengen har tillsammans med barnomsorgspengen  och RUT-avdraget sett till att vårt samhälle blir lika svårt som alla andra att resa i. Ja, göra den klassresa som de som är födda på 1930-talet till 1970-talet har kunnat göra. Den blev en parentes, kampen för att skapa så jämlika förutsättningar, som möjligt, för de flesta barnen.

Inga kommentarer: