onsdag 11 juli 2012

Storlekens betydelse

EU satsar på att skapa ett storlekssystem för hela unionen. Ja, inte för det som alla pojkar mäter i duschen. Men för kläder. Bra tycker många, även jag. Vem har inte undrat över alla olika varianter av samma storlek på kläder och skor. De stora  i Tyskland och de pyttesmå i Italien. Nu är det Sverige som ska leda arbetet.

Värre är det med samordningen av alla sjukförsäkringar. Svenska Johanna som blev gravid när hon bodde i England har fått se hur dåligt våra politiker har lyckats med att underlätta för människor att leva i unionen.

Johanna flyttade till Tyskland när hon väntade barn. Där fick hon och hennes man betala mödravården på 10 000 kronor innan England gick med på att ställa upp. Hon födde sitt barn i Trollhättan sex veckor för tidigt. Det innebar att hon och barnet var på sjukhuset i två veckor. Nu ska familjen betala 122 000 kronor. Pengar som de inte har. Sen kan eventuellt England, eller är det Tyskland som ska betala vården av det tidigt födda barnet?

EU är inte till för människors behov. Alla regler är skapade för att flytta pengar och varor. Här uppe har vi nära till både Norge och Finland. Gränsen i öster går mitt i en stad som kallas Haparanda i Sverige och Tornio i Finland. De som idag pendlar från Finland till Ikeavaruhuset eller sjukhuset i Kalix för att arbeta har helt andra regler än dem som de arbetar tillsammans med.

Ett exempel som var aktuellt för ett tag sedan var en sjuksköterska som bodde i Kalix och arbetade där. Hon träffade sin make i hemstan i Finland. I slutet av graviditeten flyttade hon till sin man och började arbetspendla. Då kom problemen.

Var skulle hon gå på mödravård? Var skulle hon föda? Vilken föräldraförsäkring skulle gälla? Den svenska, eller den finska? Det gick inte att lösa utanför domstolen. I flera år utreddes vilka regler som gäller och eftersom att det ansågs oskäligt att denna kvinna helt skulle stå utan föräldraförsäkring fick hon den från Sverige till att börja med.

Det är helt galet att inte våra lagstiftare har löst dessa gränsproblem innan de rekommenderar sina medborgare att flytta runt i unionen. Det blir dyrt för dem som försöker att leva efter reglerna. Varje år utanför Sverige kostar pensionspengar som inte alla länder inom unionen kompenserar för. Varje flytt innebär massor av krångel. Idag är det den plats där dina barn som är i din vård bor som räknas. Vilket innebär att de som vill prova på att bo utanför Sverige under föräldraledigheten kan ta med sig barnen om de stannar borta mindre än sex månader.

Stannar man borta längre får man betala tillbaka allt. I alla fall om Försäkringskassan följer reglerna.


Inga kommentarer: