fredag 25 januari 2013

Vardagens pris

Man skulle kunna tro att livet är lika overkligt som himlen var en morgon när jag tog bilden här ovanför. Men det är högst verkligt. Det består som vanligt av tvätt, städning, diskning, strykning, sopsortering och paketering av en kvarts oxe. Husmor, jag? Ibland. Det är kul att göra någon glad med omsorger. Det berättar Nina Björk om i sin senaste bok, Lyckliga i alla sina dagar. Denna glädje över att göra sin familj och sina medmänniskor nöjda med omsorger som tar tid, är både en gåva och en black om foten.

För hur är det när jag måste välja? En hembakad doftande paj och en missad timme i ateljén eller en inköpt pistagelängd och en extra timme i ateljén? Det är såna här vardagsval som vi alla måste ta ställning till. Det är liksom här och vid ugnen som det låga värdet på hemarbete och omsorger märks.

 Det där som är hugget i sten. Inte en riktig lön för de som arbetar i hemmet. I bästa fall får de betalt genom vita RUT-avtal, eller mer vanligt är att det billigaste svarta timpriset vinner. Det visar den forskning som finns.

Är det här vi ska lägga ner kraft? Ska vi kämpa för att omsorger i familjen blir lika högt värderade som omsorger om hemmadatorn?

2 kommentarer:

Eva sa...

Nina Björks bok får följa med mig på resan ser fram emot att läsa den. Inga enkla frågor. Det har man brottats med i sitt liv.

Granne med potatisodlaren sa...

Nej, Eva det är inga lätta frågor med enkla lösningar. Det glädjer mig att Nina Björk vill lyfta dem utanför hemmets dörrar.

När unga tjejer frågar mig vilken av hemmets sysslor de ska undvika säger jag tvätten. Den tar aldrig slut, den tar massor av tid och sen är det strykningen som gärna hakar på. Det är både ett skämtsamt svar och på allvar.