tisdag 17 december 2013

Hur var det nu egentligen? Vem var det som var huligan?

Vem som har makten över hur media beskriver verkligheten har betydelse. Det visar flera av dagens berättelser i tidningarna och på radio.

Allra tydligast är Johan Croneman i Dagens Nyheter. I tevekrönikan, som inte finns tillgänglig på nätet än, (länken går till den prenumerade webbtidningen), kräver han att få veta hur Aktuellt i söndags kunde förändra verkligheten när de skulle berätta om det offentliga mötet i Kärrtorp. Ja, hur ett möte mot nazism kunde bli en antinazistisk demonstration som urartade i Aktuellt.

Hur de helt vanliga familjer och andra boende i närheten kunde framställas som om de var aktiva när ett gäng nazistiska huliganer angrep dem är fortfarande en fråga som Aktuelltsredaktion borde svara på. Hur använder de språket egentligen?

Ingen tog reda på varför det stod sex, sju poliser i Kärrtorp när risken för att nazister skulle gå till angrepp var stor.

Säpo som borde sett till att deras kunskaper om högerextrema rörelser kom fram till de ansvariga på ordningspolisen skyller nu på mottagaren. I stället far de runt hos olika nätoperatörer och ömsom skräms och ömsom hotar för att operatörerna ska införa olika automatiserade avlyssningsprogram.

Bahnhofs vd har spelat in hur säpos man hotar och säger att bolaget blir en del av problemet om ett attentat händer när de inte accepterar att alla kunder blir avlyssnade.

Johan Sjöö biträdande säpochef påstår att avlyssningsprogrammet inte gör någon skillnad mot nu. Men Skillnaden är väl helt uppenbar? Antingen avlyssnar man dem som domstolen gett tillstånd om, eller så använder man automatiska program som avlyssnar allt, eller?

2 kommentarer:

Karin sa...

DN rapporering i går var ju lika bedrövlig som Aktuellts på söndagen: http://arbetet.se/2013/12/16/varfor-gynnar-dn-nazisterna/

Överhuvudtaget finns en massa språklig bråte här som man blir så trött på. Eller arg. Polisen grep ett tjugotal "från högersidan" i bråket. Undrar vad den ganska genomsnittliga förortsskara (radhusfamiljer, studenter, pensionärer etc) som samlats på torgmötet tycker om att (underförstått) klumpas ihop som "vänstersidan".

Granne med potatisodlaren sa...

Karin, vad höger och vänster har med möten mot nazism att göra det undrar väl många som tror på demokrati och protesterar mot totalitära rörelser.

Nu har jag läst att någon chef på Aktuellt försökt att förklara varför redaktionen inte behärskar det svenska språket. Usch och fy för att de inte har gjort inslag på teve pm hur fel de hade.