onsdag 24 juni 2015

Ett halvår med hela livets nyanser

Årets första sex månader så där lite på en höft:-)

Döden, döden, döden sa Astrid Lindgren varje dag till sin syster när de talade med varandra i telefon. Jag har ingen syster att besvärja livet tillsammans med. Jag har istället fått tänka på livet när flera av våra nära har gått bort. Vad är viktigt? Vad vill vi? Hur ska vi förändra våra liv?

En av dem som förlorat sin närmaste berättade för mig om hur varje resa mellan vinterns hem och sommarens stuga innebär att hon lämnar honom igen och igen. Alla minnen finns kvar där bakom ytterdörren.

Ja, alla minnen av ljusa sommarda'r och glada jular dyker upp och de är lika verkliga som den kalla sommaren och regnet i maj. En lunch med samma goda mat som vi brukade äta tillsammans, den första potatisen som vi tog upp, de prunkande rabatterna allt blir till påminnelser om det som har tagit slut och det som ska bli.

Bild nummer ett visar hur vackert och bistert det är i början på januari. Bild nummer två är vår fina busiga Stella. Minst fem vaser och fyra blomkrukor har hon krossat i sin jakt på flugor och flygfän. Nummer tre är de första blåsipporna som jag har sett sen jag flyttade norrut. De växte vid Thielska galleriet när vi var på semester. En semester som blev avbruten så där som det blir när olyckan är framme. Allt slutade gott. I mitten syns en man som ror över älven. Det var den första snöfria dagen i våras. Därunder finns en bild från semestern i april när allt var bra igen. Bloggvänner och gofika och massor av härliga samtal! Till vänster finns ett stilleben med gamla dockor som står på Sax och maskin. Där har vi lika livliga samtal Mió och jag. Överst till höger har en enda krokus kommit fram ur detta års en och halv meter-djupa snö.

Vattnet vid stranden kluckade den första juni när vi hade vår första riktiga sommardag. Eller sommartimmar. Kvällen innan hade vi varit på konsert mot NATOs övning över Norrbotten. Vi avslutade kvällen i Norra hamn med middag. Varmt var det inte, men infravärmen hjälpte till så att vi kunde sitta ute och njuta av den ljusa kvällen. Den första i år när solen syntes dygnet runt.

Sen en bild från midsommar med Nederluleå kyrka. Klockorna klämtar för glädje och sommar.

Glädje och sommar det önskar jag er! 


2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Trevlig midsommar i efterhand vid älvens strand, eller trevlig sommar passar nog bättre!

Granne med potatisodlaren sa...

Jane denna sommar är fylld av minnen. Hoppas att du hela din familj får ha en fin sommar.