onsdag 12 augusti 2015

Det lönar sig att förstöra andras kapitalNu börjar de raskas tid. Den tid när varje minut som fylls med verksamhet anses värdefull och varje kvart i stillhet som slöseri. I en lägenhet på Östermalm, som bankkunderna i Nordea har betalat med sina räntor på bostadslånen, packar Christian Clausen, den avgående vd:n, ihop sina saker och räknar ihop 140 miljoner kronor som han ska få i pension. Detta trots att han var ansvarig för att Nordea inte ändrade sina rutiner för att förebygga pengatvätt. Därför kunde Telias kund Takilant från Uzbekistan öppna ett konto i Nordea och gömma 200 miljoner kronor. Pengar som Telia betalat i mutor till presidentens dotter.

Det kostade bankens ägare 50 miljoner kronor i böter. Hur många tiondelsprocent i högre ränta har det kostat bankens lånekunder? Hur många anställda har förlorat sitt jobb?

Gruvindustrin har en nedgång. Malmpriderna sjunker och då får Olof Faxander avgå från Sandviks vdstol. Han var en av de sista som Sverker Martin Lööf tillsatte under sin tid som dominerande makthavare i Industrivärlden. Olof Faxander började sin tid som vd i Sandvik med att flytta huvudkontoret till Stockholm. Han ville kunna bo i sin villa. Vad det kostade företaget vet vi inte.

Han är en av de personer som kostat svenskt näringsliv mest. Han köpte ett amerikanskt stålföretag för 80 miljarder kronor när han var vd i SSAB. Efter att SSAB lyckades sälja hälften till ett ryskt bolag fick SSAB:s ägare nöja sig med att ha 25 procent av aktievärdet kvar. (Om man utgår från det pris som de anställda fick betala för sina aktier.)

Aktien i Sandvik är 20 procent mindre värde än när han tillträdde. Olof Faxander får två årslöner med sig.( runt 30 miljoner kronor). Och aktien steg så snart nyheten om hans avgång spreds.

Undrar hur mycket varje minut av verksamhet från dessa två vdar har kostat?

Det hade nog varit bra om bägge två hade tagit minuter. Stunder när de tänkte efter. Före. Istället för att kliva in i de privatplan som tog dem till jaktslottet i Jämtland där Sverker Martin Lööf välkomnade dem till ännu en jakt, på aktieägarnas bekostnad.


Inga kommentarer: