tisdag 11 maj 2010

Klyftor som ökar

Det räcker inte att cykla och äta rätt för att få en god hälsa. Helt avgörande är god utbildning och hög inkomst. Skillnaderna mellan de som har och de som inte har inom sjukvården skildrar Anna Asker i Svenska Dagbladet.

Det nya är att fullt friska 35-40-åringar, höginkomsttagare, gör hälsokontroller utan att ha några symptom eller riskfaktorer. Vem som betalar? Jo, vi skattebetalare.

7 kommentarer:

tankar från mitt fönster sa...

Jag har läst hela SvD´s artikel som dulänkar till och håller med. Det är otroligt i vilket underläge somliga befinner sig inom sjukvården. Och tänder borde höra till sjukvården, eftersom de tillhör kroppen. Själv är jag så lyckligt lottad i den relativt olyckliga situationen att jag har rabatt inom tandvården p.g.a. Sjögrens syndrom. Men även där har jag fått kämpa för mina rättigheter, men tack vare att jag är både välutbildad och verbal har jag för det mesta fått rätt.
Dessutom förstår jag nu att jag tvärtemot minavänner i 70-årsåldern inte behöver sitta och ringa läkare. Jag har tipsat de som har dator att gå in under mina vårdkontakter och vips förnyar läkaren recept, bokar tid och telefonkonsultationer. Eller är det bara i Sollentuna, där jag bor numera?
Ja det blev om mig själv till slut, men jag bor i ett område, där det bor fattigpensionärer och träffar dem dagligen och vet hur de har det. Jag flyttade hit från Köping (min dotter bor 5 min bil från mig o den andra norr om Stockholm) och har hyfsad pension.Jag bodde som gift och under utbildning iUmeå så jag har koll på den delen av Sverige också. Många av dem har inte råd att äta rätt och blir undernärda av bara det. Tala om klyftor!

kram
/Ulla

Granne med potatisodlaren sa...

Hej Ulla, kul att du hittade hit. Ja, det är konstigt att den ojämlika hälsan inte debatteras mer. Jag hoppas att Anna Askers artiklar når de beslutsfattare som borde tänka om.

Ett framsteg är att någon sätter ord på de klasskillnader som har ökat sen krisen på 90-talet.

Men DN oroar sig för att tio procent av husägarna i Stockholms län kommer att få betala fastighetsskatt om oppositionen vinner valet. De som har hus taxerade till mer än 4,5 miljoner kronor kommer att få betala ungefär hälften av vad de betalade före förra valet.

Granne med potatisodlaren sa...

Du anonyme som skrev en kommentar. Skicka ditt namn så kan jag publicera den.

Lena sa...

Å nu är det dags för ALLA att läsa den engelske läkaren Michael Fitzpatricks bok; The Tyranny of Health där han hävdar att det enda som är skadligt i livet är rökning MEN om rökning är det enda som gör dig glad så rök! Han skriver också att müsli och skummjölk istället för bacon och ägg förlänger ditt liv med tre dagar, men vilka tråkiga dagar, eller hur!? En suverän bok OCH där finns hans farhågor om vart pengarna går; jo till screening av friska människor.

Granne med potatisodlaren sa...

Hälsofanatism är aldrig bra. Vi kan aldrig göra något åt våra gener.
Men jag trodde i min enfald att vi hade bestämt att pengarna skulle gå till vård av sjuka, inte till undersökningar av människor utan symptom.

Anonym sa...

Man är anonym av en anledning. Men fortsätt du men din sållning av lämpliga kommentarer som passar din egen agenda. Lika olyckligt som ditt argument om att rika inte är skattebetalare. Prata om KLYFTA! Du skapar den själv genom att distansera dig och förminska deras insatser på ett sådant vedervärdigt sätt.

Granne med potatisodlaren sa...

Anonym: Jag publicerar ditt svar. Men om du inte kan stå för vad du tycker så kanske du ska sluta skriva kommentarer. Det är ointressant att läsa kommentarer om man inte vet vem som är avsändaren.
Sen ska jag svar på ditt påstående.
Jag skapar inga klyftor. Jag bara ifrågasätter att sjukvården inte följer sina egna lagar. Lagarna som styr vad landstingen ska göra utgår från att alla ska få sjukvård efter BEHOV. Inget annat.