fredag 18 mars 2011

Balansgång

En balans mellan hopp och ...
Det gäller att balansera. Det vet alla som skriver. De som berättar historier och de som berättar vad som hänt. Men ibland är verkligheten inte verklig. Som när polisen hittade en gitarr vid en husrannsakan i Luleå. Var det ett instrument , eller ett vapen?

Hela veckan har vi läst om hur de japanska myndigheterna och energibolaget kämpar för att hålla kärnkraftverket i Fukushima nedkylt. Det är en balansgång som ingen vet hur den slutar.

I FN-skrapan i New York har Säkerhetsrådet balanserat mellan internationella lagar och enskilda länders rädsla för prejudikat. Ska folket i Libyen få hjälp mot  diktatorn Gadafis bombningar mot civila? I den sista skälvande minuten blev det JA.


I Norrbotten åker landstingsrådet Kent Ögren och utredaren Caj Skoglund mellan Kiruna och Kalix. De vill införa närsjukvård. I Kalix samlades över 600 personer.

Black Island ger ut en samling med poeten Birger Vikströms texter som tidigare inte getts ut i bokform. Den har titeln Mitt namn är Birger Vikström. Så enkelt är mitt elände. Han levde i 37 år i Norrbotten och Västerbotten.

Kortast livslängd har männen i Pajala. Längst lever männen i Halland.

De tre männen som dömdes i tingsrätten för att ha flugit med en drake utanför infartsvägen till F21 under USA:s flygövningar i somras överklagar domen. De vill pröva om domstolar kan döma efter lagar som ännu inte vunnit kraft. Här har hovrätten en svår balansgång att gå.

Men de belgiska soldater som är misstänkta för att ha misshandlat poliser i Arvidsjaur får åka hem. Det beror på att utländsk militär som övar i Sverige, kan bara ställas till svars för brott här, om regeringen tar ett beslut. Detta enligt en lag från 2006.

Och något beslut om att kvarhålla elitsoldaterna i Sverige kom inte. Vilket innebär att, ja vad innebär det? Ska de misshandlade åka till Belgien för att vittna?

Höll detta beslut att inte ta ett beslut balansen?

Inga kommentarer: