fredag 11 mars 2011

En olycka kommer sällan ensam

I Svappavara hotas gruvbrytningen. Miljööverdomstolen säger nej. Men hoppet är det sista som lämnar oss människor.
- Det är inte alls säkert att brytningen på Gruvberget måste stoppas. Det slutsatsen har David Berggård, ansvarig på länsstyrelsen för gruvfrågor, kommit fram till

Mer än en kilometer ner i Kirunagruvan skedde ett ras på torsdagen. Ingen var där när det skedde. Nu utreds vad som skett.


Säg den olycka som kommer ensam. Nu hotar det tyska reseföretaget Detour med att sluta anordna resor till Kiruna och fjällen. Det beror på att SJ har ställt in tågen för att det har varit kallt i vinter. Det finska statliga järnvägsbolaget har dock inte ställt in ett enda tåg på grund av kyla.

I vinter har tågen till Kirunafjällen stått stilla på grund av SJ:s beslut


Kirunaborna har fått leva utan värme och varmvatten då det har varit läckor i fjärrvärmesystemet. Håll ugnsluckan öppen, föreslår Tekniska verken.

Olyckor sker även ute på havet. Klockan var tjugo i sex på måndagsmorgonen när besättningen på M/S Risoluto fick oväntat besök i Luleå skärgård.Det var isbrytaren Atle som gjorde gjorde ett jättehål i fören.

Socialstyrelsen hotar nu Piteå kommun med ett vite på en miljon kronor om inte inlåsningen av äldre på demensboenden upphör. Socialchefen Mikael Lekfalk anser att kommunen inte har råd med varken vitet på en miljon kronor eller med att ha tillräckligt med personal om nätterna.

Men allt är inte olyckor, politiska beslut och oro för att arbeten försvinner. För en vecka sen fick Norrbotten och Sverige sin första internationella medaljör i konståkning sedan 1932. Alexander Majorov tog bronsmedaljen på juniorvärldsmästerskapen i Sydkorea.

Vintern har återkommit för en stund. Snöyran fyller på snölagren över hela länet.Två namn hörs från radion: Håkan Juholt och Carin Jämtin. Det är de två som socialdemokraternas valberedning föreslår som ny partiledning. Vad partiet tycker får vi veta veckorna fram till kongressen i slutet av mars.


Tryck på de färgade länkarna så kommer du till artiklarna.

Inga kommentarer: