måndag 30 maj 2011

Kommer vi att dra högvinsten?

Liljekonvaljearmén är på väg att blomma, men här och där är bladrosetterna tomma. En besvikelse. Förhoppningar om sommardoft och blomglädje som sviks. Men ganska vanligt och något som inte upprör det minsta. Glädjen över de ståndaktiga konvaljerna i skuggan av äppelträden grumlas inte.

Men det gör glädjen över att vår nationella ekonomi växer utan att ge frukt. Trots en rekordhög tillväxt är rekordmånga arbetslösa. 7,6 procent av hela arbetskraften är arbetslös i en högkonjunktur. Det är en lika stor andel som under krisen 1991-94 när vi hade en av de värsta lågkonjunkturerna under 1900talet.

Mellan 1955-1976 låg arbetslösheten på i genomsnitt 1 procent. 2006 var den 5,6 procent. Och idag efter fem år av RUT-, ROT- och skatteavdrag är 100 000 fler utan arbete.

Fruktlöst.

Vad är det som borde göras? Hur ska vi tillsammans utveckla den svenska arbetsmarknaden? Var ska vi satsa? Är det på låglönesektorn med okvalificerade jobb i hemmen? Är det inom vården? Hur ska tillväxten omvandlas till arbeten om vi inte förkortar arbetstiden?

Hur ska arbetet som vi utför skapa högre värden och därmed högre löner?

Frågor som om vi hittar de rätta svaren skulle ge en högvinst på miljarder.

(Alla siffror har jag hämtat från den statistik som Olov Abrahamsson tagit fram till ledaren idag i NSD.)

4 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja Eva hur ska vi göra? Sex timmars arbetsdag tycker jag är väldigt bra förslag, mer anställda i vården; istället för fas och Af, coachar, konsulter och annat kostsamt och tyvärr ganska fruktlöst, satsar vi dem direkt på jobb som behövs, som vård, tågtrafik, skolor, psykvård. Det är inte konsten att skriva en snygg cv eller hur vi behåller självkänslan fast ingen vill ha oss till ett jobb, vi behöver satsa pengar på, eller hur? Bort med låglöneträsken, eller rättare sagt, bort med de marknader som byggs upp för att de bättre bemedlade ska få billigare arbetskraft till sina privata residens!

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, jag gillar din kampvilja. Den be-hövs. Vem tror de att de lurar när de erbjuder arbetsgivare betalt för att ta emot de som ska arbeta utan lön?

Karin sa...

Bra artikel och bra inlägg! Jag tror det blev nio miljarder till sist i rot-avdrag förra året. När ska någon skriva skandalartiklar om överklassens bidragsberoende? Merparten av rot-avdragen gick personer med goda inkomster som hade haft råd att renovera ändå. Tänk vad många bra offentliga investeringar vi kunde ha fått för de pengarna. Ett annat sätt att missbruka skattemedel skriver jag om idag på www.karinenglund.com

Granne med potatisodlaren sa...

Välkommen Karin. Tack för din kloka kommentar. Och vad kul att få upptäcka din blogg.